ua en ru

Лавринович: Мін'юст заробляє на наданні адмінпослуг 271 млн грн на рік

Міністерство юстиції заробляє на наданні адміністративних послуг 271 млн грн на рік. Про це в інтерв'ю видання виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи інформацію про те, що ця цифра становить від двох до шести мільярдів.

"У сфері адмінпослуг дійсно був жах, який полягав у тому, що вони надавалися взагалі не органами влади. А державними та приватними підприємствами, метою створення яких, як і будь-яких інших, було отримання прибутку. Про який бюджет узагалі могло йтися?.. Це були узаконені зловживання. Приміром, паралельно з державним центром земельного кадастру існувало підприємство з такою самою назвою. І всі гроші залишалися там. Справді мільярди. Це має бути заборонено й каратися. Адмін­послуги повинні надавати тільки органи влади. В окремих випадках - бюджетні організації або спеціальні комісії. Гроші - усі в бюджет. Ми це підтримуємо".

"Єдине - сьогодні бюджет розділено на загальний і спеціальний фонди. Треба чітко визначитися, чи потрібен спецфонд. Річ у тім, що є такі державні функції, безперервність виконання яких має бути гарантована. Тому колись і прив'язали гроші за послуги до забезпечення виконання цих самих послуг", - пояснив Лавринович.

Міністр додав, що досить довго узгоджувалися всі моменти, що стосуються закону про адмінпослуги. "Непростий шлях було пройдено в Кабміні. Проект уже направлено у комітет економічних реформ. І я визнаю правильним будь-яке рішення щодо цього", - додав міністр.