ua en ru

Лавринович: 5%-ий бар'єр партій на парламентських виборах є європейською нормою

Наявність 5%-го бар'єра партій на парламентських виборах є європейською нормою, оскільки аналогічний прохідний бар'єр присутній у законодавстві 11 європейських країн. Про це на сьогоднішньому засіданні парламенту під час години питань до уряду заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу сказати, що відповідає 5%-ний бар'єр європейським стандартам. В 11 країнах Ради Європи - як раз там, де використовується пропорційна система - (прохідний) відсоток - 5 і більше. Тому не можна говорити, що Україна тут щось феноменальне придумала", - підкреслив міністр.
Він також зазначив, що такі країни, як Польща, починали "хвилю демократії" з 2%, а сьогодні мають 5%-вий прохідний бар'єр.

"І зрозуміло, чому: тому що парламент повинен бути не тільки репрезентативним, але ще і працьовитим. Тому очевидно, що такі підходи абсолютно нормальні", - додав Лавринович.

Говорячи про скасування норми щодо об'єднання політичних сил в блоки перед парламентськими виборами, Лавринович підкреслив, що "в тій формі, в якій це було в Україні, воно ніде не існує. Є способи об'єднання зовсім інші, коли утворюються коаліції до виборів, які потім зобов'язані працювати в парламенті. Там абсолютно інші цифри і підходи до подолання бар'єрів, і для об'єднання політичних сил цей бар'єр становить від 7 до 15%".

Він підкреслив, що таким чином рішення (про встановлення бар'єру та заборону створення передвиборних блоків) є обґрунтованими.

Нагадаємо, Верховна Рада (ВР) 17 листопада 2011 р. прийняла за основу і в цілому законопроект № 9265-д про вибори народних депутатів. Документом передбачається встановити 5%-вий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну систему). Крім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть.

У січні 2012 р. спікер ВР Володимир Литвин заявив, що парламент згодом може повернутися до питання зміни процентного бар'єру на майбутніх парламентських виборах.