ua en ru

Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2011 р. стали американці Сарджент і Сімс (доповнення)

Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2011 р. стали американці Томас Сарджент і Крістофер Сімс. Про це говориться в опублікованому сьогодні повідомленні Нобелівського комітету. Премія присуджена за "емпіричні дослідження причинно-слідчих зв'язків у макроекономіці".
Нобелівський комітет відзначає, що лауреати 2011 р. розробили наукові методи, які дозволяють відповідати на питання про зв'язки між економічною політикою і різними макроекономічними змінними (такими як ВВП, інфляція, занятість і інвестиції). Як правило, ці зв'язку виявляються двунаправленними: не тільки економічна політика впливає на економіку, але й економіка - на політику. При цьому ключовим чинником, що визначає рішення агентів економіки та економічної політики, є очікування щодо майбутнього. Так, очікування приватного сектора щодо майбутньої ділової активності та економічної політики впливають на рішення, що стосуються зарплат, заощаджень та інвестицій. У свою чергу, рішення в економічній політиці визначаються очікуваннями щодо розвитку ситуації в приватному секторі.
Сарджент з Нью-Йоркського університету показав, як структурна макроеконометріка може застосовуватися для аналізу постійних змін в економічній політиці. Наприклад, він вивчав економічну ситуацію після закінчення Другої світової війни, коли багато країн спочатку проводили економічну політику, яка сприяла високої інфляції, але в підсумку вдалися до систематичних змін, щоб забезпечити зниження зростання цін.
Сімс з Прінстонського університету розробив метод, що дозволяє аналізувати те, як тимчасові зміни в економічній політиці впливають на економіку. Метод Симса, заснований на так званій векторної авторегресії, наприклад, дає можливість простежити залежність між зміною процентних ставок центробанків і рівнем інфляції.
Сарджент і Сімс проводили свої дослідження незалежно один від одного. Вони порівну розділять між собою грошову винагороду в 10 млн шведських крон.
Премія з економіки не згадувалася в оригінальному заповіті Альфреда Нобеля і була заснована в 1968 р. В іншому вона нічим не відрізняється від інших Нобелівських премій. Лауреат отримує грошову винагороду у розмірі 10 млн шведських крон (близько 1,5 млн дол.). Оголошенням лауреата з економіки завершується сезон присудження Нобелівських премій.