ua en ru

Латвія оцінила збиток, нанесений країні в радянські роки

Латвія оцінила збиток, нанесений країні в радянські роки Фото: столиця Латвії Рига

Комісія з оцінки збитку від радянської окупації прийшла до висновку, що збиток, заподіяний економіці Латвії становить 185 мільярдів євро

Збиток, заподіяний економіці Латвії в радянські роки, оцінюється в 185 млрд євро. Про це заявив представник комісії з оцінки збитку від радянської окупації Рута Паздере.

За її словами, демографічні втрати і збиток для навколишнього середовища можна оцінити в кілька десятків мільярдів євро кожен.

Ці факти представник комісії привела на презентації книг "Латвійська промисловість до і після відновлення незалежності", "Колоніальна політика радянської імперії і колонізація Латвії в 1940-1990 рр" і "Шкоду, заподіяну Радянським Союзом Балтії".


Депутат Європейського парламенту Інесе Вайдере ("Єдність"), виступаючи на презентації, зазначила, що без вивчення минулого "у нас немає майбутнього, тому що без дослідження минулого існує ризик допустити подібних помилок в майбутньому".

Депутат підкреслила, що необхідно працювати над єдиним сприйняттям історії. Вона зазначила, що обидва режими - нацистський і радянський - "були однаково злочинними". В даний час ведеться велика інформаційна війна, і з цим потрібно боротися, сказала Вайдере.

Нагадаємо, в кінці березня Латвия почала будувати стіну на кордоні з Російською Федерацією, вже побудовані перші три кілометри паркану, який стане одним із способів для затримання нелегальних мігрантів.