ua en ru

У Латвії чиновників підозрюють у співпраці зі спецслужбами РФ

У Латвії чиновників підозрюють у співпраці зі спецслужбами РФ Фото: російські спецслужби

У Ризі вважають, що латвійська молодь знаходиться у сфері інтересів ФСБ

У Міністерстві оборони Латвії підозрюють, що чиновники можуть співпрацювати з російськими спецслужбами. Про це заявив в інтерв'ю агентству LETA радник міністра оборони, колишній глава Бюро з захисту Сатверсме (Конституції) Яніс Кажоциньш, передає Delfi.

Кажоциньш вважає, що в Латвії працюють і російські шпигуни, і нагадує, що свого часу латвійські органи держбезпеки допомогли естонським колегам розкрити співробітника, який працював на РФ і заподіяв значної шкоди НАТО.

"Тому завдання зовнішньої розвідки полягає в тому, щоб дізнатися, що думає потенційний противник, і як він може діяти. Як сказав у свій час Генрі Кіссінджер, Захід грає в шахи, а Росія - в покер, тому завдання Заходу полягає в тому, щоб дізнатися, які карти Путіна", - заявив Кажоциньш.

В публічній частині звіту Бюро по захисту Сатверсме за минулий рік не зазначається, що деякі співробітники державного управління шпигували на користь РФ, але йдеться про те, що з урахуванням членства Латвії в ЄС і НАТО та її географічного положення найактивніше працювали проти Латвії в 2014 р. російські спецслужби.

"Латвійська молодь і студенти, особливо учні в Росії, знаходяться в сфері інтересів ФСБ. Шантаж і погрози періодично використовуються, щоб забезпечити співпрацю з бажаними особами", - йдеться в доповіді.

Нагадаємо, напередодні в Ризі відбувся саміт ЄС "Східного партнерства".