ua en ru

Лагун завершує переговори про покупку контрольного пакету акцій "Кредитпромбанку", - джерело

Співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун завершує переговори про покупку контрольного пакету акцій "Кредитпромбанку". Про це пише видання "Комерсант Україна" з посиланням на свої джерела.

"Дуже схоже, що переговори завершаться успішно і угоду скоро закриють", - відзначив джерело. Лагун не спростував інформацію, але відмовився коментувати деталі переговорів.

"Зможу говорити, коли закриємо угоду", - заявив він виданню.

Крім того, міноритарні акціонери банку планують продати бізнесмену і свою частку в банку після закриття угоди. Експерти вважають, що за установа буде заплачено ціна нижче номіналу, оскільки його реальну вартість знижують кредити інсайдерам.

Нагадаємо, Папунідіс Константінос поступився 48% акцій установи інвесторам два роки тому. У 2010 р. 28 іноземних банків і фінансових компаній, серед яких були ЄБРР, Raiffeisen Int., Commerzbank, Cargill, домовилися про входження в капітал Кредитпромбанку. До кризи ці установи видали банку кредити на 400 млн дол. і в рамках реструктуризації конвертували борг в акції. Вони отримали в управління 48% банку через створену для цього кіпрську компанію Kaluoma Holdings. На 1 липня 2012 року Kaluoma Holdings Ltd володіла 47,78%. Серед інших акціонерів - кіпрська Fintest Holding Ltd (28,72%) і ірландська Homertron Trading Ltd (23,5%).
У банках-міноритарних акціонерів Кредитпромбанку інформовані про ведеться угоді.

"Ми дуже сподіваємося, що вона відбудеться, і після цього ми запропонуємо Лагуну викупити наші акції, - заявили в одному з них. - Це найбільш прийнятний варіант повернути вкладені кошти. Отримати гроші в нинішній конфігурації, коли більше половини кредитного портфеля видано пов'язаних з Віктором Нусенкісом (вважається власником банку) структурам, деколи без будь-яких договорів і забезпечення, дуже малоймовірно".
Кредити юрособам (83% портфеля) на 1 липня становили 8,2 млрд грн.

Джерело видання в НБУ підтвердив, що велика частина портфеля "Кредитпромбанку" інсайдерська, і це відображено в звітах банківського нагляду.

Читайте також: Чистий прибуток "Кредитпромбанку" в I півріччі 2012 р. виросла на 20,6% - до 1,6 млн грн.