ua en ru

Лагард продовжить політику Стросс-Кана з реформування МВФ

Лагард продовжить політику свого попередника Домініка Стросс-Кана і тут не буде різких змін за вже наявними напрямками. Найближчим часом МВФ заново позначить свою позицію як гаранта стабільної монетарної системи. Про це РБК daily повідомив економіст BNP Paribas Домінік Барбе. Стросс-Кану вдалося перетворити МВФ з бюрократично-адміністративної технічної структури в суб'єкт політичного життя. Як відзначають аналітики, завдяки своєму вмінню, знанням і шарму він зробив МВФ ключовим інститутом епохи криз, запобігши повній втраті свого впливу і значення яке загрожувало фонду ще кілька років назад. У Лагард є шанс використати створений фундамент.
Лагард позначила три основні пріоритети для регулювання фінансового сектора: втілити в життя рішення п'яти самітів "двадцятки", що вже відбулися, запобігти новим кризам і забезпечити більш широке регулювання. Останній пункт передбачає гарантію безпеки і прозорості сировинних ринків і пов'язаних з ними деривативів.
Лагард на співбесіді з членами виконавчої ради МВФ також пообіцяла, що не буде давати Європі якихось особливих поблажок. Під час свого світового передвиборного турне вона запевнила представників країн, що розвиваються, що збільшить їх представництво у фонді. Не секрет, що саме країни, що розвиваються протягом вже багатьох років забезпечують глобальний ріст, а більшість індустріально розвинених держав ніяк не можуть вибратися з боргової ями. Лагард, за плечима якої багаторічний досвід ведення переговорів на зустрічах G20, не склало труднощів переконати керівників Китаю, Бразилії, Індії і Південної Кореї, що ті збільшать свій вплив навіть шляхом скорочення частки традиційних європейських важкоатлетів. Тому не дивно, що в країнах, що розвиваються її приймають практично за свою.