ua en ru

Лагард закликала США найближчим часом вирішити боргову кризу

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що Сполученим Штатам необхідно найближчим часом вирішити боргову кризу, оскільки в іншому випадку вона буде мати "далекосяжні наслідки", передає радіостанція "Голос Америки".

Виступаючи у вівторок перед громадською організацією Рада з міжнародних відносин в Нью-Йорку, Лагард заявила, що партійним лідерам в Конгресі і Президентові Обамі слід проявити прагматизм у підході до угоди про межі запозичення, що становить на даний момент 14,3 трлн дол. Якщо збільшити межу держборгу не вдасться, через тиждень США загрожує дефолт за борговими зобов'язаннями, попередила Лагард, зазначивши, що такий крок став би "украй серйозною подією не тільки для США, але і для всієї світової економіки".

При цьому Лагард сказала, що не має наміру висловлюватися на користь якогось з альтернативних планів вирішення нинішньої ситуації.

Глава МВФ також виступила із застереженням проти різкого скорочення бюджету. За її словами, США в цьому випадку "можуть зіткнутися з ще одним періодом втрати робочих місць", який, можливо, відповідає, корпоративним та фінансовим інтересам, але ніяк не інтересам безробітних.

Лагард зі схваленням відзначила спільну роботу європейських лідерів минулого тижня з метою допомогти Греції в подоланні фінансових проблем.

За її прогнозами, темпи економічного зростання в усьому світі залишаться на рівні близько 4-4,5% протягом 2012 р., проте вони будуть розподілені нерівномірно: ситуація в деяких країнах набагато краща, ніж в інших. Це, у свою чергу, призведе до збільшення соціальної нестабільності. Як заявила глава МВФ, від ризику виникнення такої нестабільності "не застрахована жодна держава по всьому світу".