ua en ru

Лада Фірташ підтримала українських художників у Лондоні

25 листопада в британській столиці пройшов перший аукціон Sotheby's Східно-вропейського сучасного мистецтва , на якому були представлені близько 100 картин, фотографій, інсталяцій і скульптур художників з України, Росії, Чехії, Угорщини, Польщі, Грузії та Литви.

Нагадаємо, цієї осені Лондон, завдяки «Дням України в Великобританії», організованим Firtash Foundation за підтримки Group DF, зацікавився творчістю українських художників. Багато в чому саме завдяки фестивалю в торгах брали участь роботи відразу кількох українських художників - Арсена Савадова, Павла Макова, Олега Тістола, Віктора Сидоренка та Анатолія Криволапа та ін.

Лада Фірташ підтримала українських художників у Лондоні

Робота пензля Олега Тістола

Незадовго до проведення торгів на запрошення глави Firtash Foundation Лади Фірташ у Києві побував керуючий директор аукціонного дому Sotheby's Марк Корнелл, який оптимістично оцінив перспективи українських художників. «Це тільки початок нового співробітництва та, завдяки Ладі Фірташ, Британія познайомилася з багатьма талановитими українськими художниками. Я думаю, ми на цьому не зупинимося. Лада запросила нас до Києва. Це мій перший візит у вашу країну - я закохався в неї», - сказав Корнелл.

Лада Фірташ також взяла участь у торгах, однак які картини вона придбала для своєї колекції невідомо.

Лада Фірташ підтримала українських художників у Лондоні

Марк Корнелл та Лада Фірташ на аукціоні Sotheby's

Підсумки першого аукціону Східно-Європейського сучасного мистецтва вражають - всього було продано картин на більш ніж 2,5 млн фунтів стерлінгів. Більшість робіт українських художників продали по верхній межі або вище оціночної вартості . Наприклад, «Китаєць» Олега Тістола, була продана більш ніж за 22 тис. фунтів при оцінці експертів в 12-18 тис. фунтів. Безіменна робота Анатолія Криволапа пішла за 37,5 тис. фунтів, при оціночної вартості 18-22 тис. фунтів.

Sotheby's є одним з найстаріших і найбільш шанованих у світі аукціонних будинків. Він займає значну частку світового ринку аукціонних продажів антикваріату і різних предметів мистецтв.