ua en ru

L'Oreal має намір викупити у Nestle 30% своїх акцій, вартістю 23 млрд євро

Французький виробник парфумерії та косметики L'Oreal може викупити у швейцарського холдингу Nestle близько 30% своїх акцій , вартість яких становить 23 млрд євро. Nestle майже 40 років є другим за величиною акціонером компанії після сім'ї Ліліани Беттанкур. Продаж частки в непрофільної компанії дозволить харчовому гігантові спрямувати кошти на розширення бізнесу в країнах, що розвиваються .

У п'ятницю акції L'Oreal зросли майже на 4% після публікації статті у французькій діловій газеті Les Echos . Видання з посиланням на гендиректора L'Oreal Жан-Поля Агона повідомило, що компанія "розглядає всі варіанти з питання викупу своїх акцій у Nestle". "Я просто сказав, що у нас є фінансові ресурси для викупу частки, оскільки бізнес L'Oreal генерує позитивний грошовий потік . Крім того, ми володіємо часткою майже в 9% у капіталі фармацевтичної Sanofi", - уточнив пізніше Агон. У разі викупу частки у Nestle L'Oreal може продати частку в Sanofi, яка зараз оцінюється в 8,8 млрд євро. "Ми завжди говорили, що інвестиції в Sanofi є фінансовими , а не стратегічними. Так що ми скористаємося можливістю (її реалізації ), як тільки підвернеться слушна нагода", - сказав Агон .
Nestle є акціонером L'Oreal з 1974 року. Їй належить 29,3% акцій. Більшою часткою володіє тільки сім'я Беттанкур (30,5 %). Акції, що залишилися розподілені таким чином: 24,5% належать міжнародним інституціональним інвесторам, 8,27 % - французьким інституціональним інвесторам, 4,99% - окремим акціонерам, решта - співробітникам .

З початку року акції L'Oreal подорожчали більш ніж на 17 %. Експерти відзначають , що гроші на викуп акцій у Nestle корпорація точно знайде. L'Oreal необтяжена боргами, темпи зростання її продажів за підсумками першого півріччя (4,7 %) обігнали середні по ринку ( 3-4%).

Nestle інформацію про викуп що не прокоментувала . Проте минулого тижня голова ради директорів Пітер Брабек - Летмат сказав газеті Handelszeitung, що компанія "абсолютно точно не має наміру продовжувати угоду на право переважної покупки". Згідно з угодою 2004 року, якщо Nestle вирішить реалізувати свою частку , то L'Oreal зможе викупити її до того , як угода буде запропонована іншим. У 2009 році договір був продовжений , але його термін закінчується 29 квітня 2014 р. - після цього швейцарський концерн може запропонувати частку в L'Oreal кому завгодно. Виручені кошти Nestle направить на розширення бізнесу в країнах, що розвиваються , повідомила The Financial Times. Торік Nestle купила за 11,9 млрд дол. підрозділ американської фармацевтичної компанії Pfizer з виробництва дитячого харчування в надії на зростання попиту на ринку Китаю .