ua en ru

Квота на експорт брухту чорних металів в 900 тис. т. занадто велика, - експерти

Введення квоти на експорт чорних металів дозволить зберегти в Україні лом, необхідний ряду вітчизняних меткомбінатів. Про це пише видання "Комерсант-Україна"

"На металобрухт працює Донецький електрометалургійний завод, а крім того, інші меткомбінати використовують лом в співвідношенні 200-250 кг на тонну сталі. Також у другій половині року "Донецьксталь" планує запустити електродугової печі, повністю орієнтовані на брухт. Тому введення квоти - це логічний крок, який дозволить залишити цей лом в країні, забезпечивши тим самим українські підприємства сировиною", - упевнений аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка. "У квітні ряд меткомбінатів не зміг виконати план із закупівлі металобрухту, і на ринку утворилася складна ситуація. Так що введення квот стане корисним кроком для галузі", - говорить гендиректор Федерації металургів України Сергій Притоманов.

Здивування експертів викликав великий обсяг квоти. За даними Держстату, за підсумками 2011 р. з країни було вивезено 801,7 тис. т брухту чорних металів вартістю 320,2 млн долл. "Був би логічний обсяг квоти приблизно в 100 тис. т, що дало б додаткові 700 тис. т українським комбінатам. Рішення встановити планку на високому рівні незрозуміле", - зазначає Дзвінка. За даними агентства "Метал-Кур'єр", загальний обсяг споживання металобрухту в 2011 р. склав 6,7 млн ​​т, з яких лише 0,2 млн т - імпорт.

На думку аналітика ГК "Інвестиційний капітал Україна" Олександра Мартиненка, введення квоти має профілактичний характер - утримати ціни на брухт від підвищення.

Також експерти вважають, що рішення Кабміну про встановлення квот, суперечить зобов'язанням, узятим Україною при вступі до СОТ. За словами партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Олега Мальського, у країни є шанс довести доцільність таких обмежень, пояснивши їх загрозами національній економіці. "Правила СОТ не забороняють експортні квоти, однак уточнюють, що їх застосування повинно бути обгрунтованим. Це дозволяє уникнути санкцій, якщо влада зуміє пояснити, що така міра була вимушеною", - упевнений юрист.

Нагадаємо, на 2012 р. уряд встановив квоту на експорт металобрухту в обсязі 900 тис. т. Митне оформлення експорту металобрухту буде проводитися за спеціальною картці реєстрації зовнішньоекономічного контракту, яку доручено розробити Мінекономрозвитку протягом найближчих двох місяців.