ua en ru

Кваснєвський: Існує шанс на звільнення Тимошенко до кінця вересня

Існує шанс на звільнення екс-прем'єр міністра України Юлії Тимошенко до кінця вересня 2013 р., проте, представники Європейського парламенту зобов'язалися публічно цього питання не аналізувати, адже це могло б заважати у переговорах. Про це заявив колишній Президент Польщі Алєксандер Кваснєвський в ефірі "Польського радіо".

За словами Кваснєвського, наступні переговори місії Європарламенту в Україні відбудуться 13-15 червня 2013 р.

"Деякі плани є, пропозиції були зроблені, тепер ми чекаємо на відгук - і побачимо. Європейський союз визначив три умови, які необхідно виконати, щоб угода про асоціацію з Україною могла бути підписана в листопаді цього року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. Це - реформа правової системи, виборчого законодавства і справа Юлії Тимошенко. Здається, існує шанс, що до кінця вересня у цих трьох питаннях будуть досягнуті результати, які дозволять Євросоюзові ствердити, що умови для підписання угоди про асоціацію існують", - сказав Кваснєвський.

Він зазначив, що план звільнення Тимошенко і меморандум, який Україна підписала з Митним союзом - це дві різні справи. Якщо Києву справді йдеться про статус спостерігача в Євразійському союзі - колишній польський Президент не бачить жодних приводів заважати в цьому.

"Цілком природно, що Україна, навіть якщо перебуватиме в асоціації з Європейським союзом, повинна створювати якнайкращі взаємини з Росією, бо це питання хоч би економічної залежності - газ, нафта, ринок для українських товарів. Ми отримали обіцянку української влади, що всі справи, які обговорюються з Митним союзом, будуть прозоро представлені також відповідним установам Європейського союзу, - заявив політик.

Кваснєвський відзначив, що не можна на однакових умовах і на 100% бути і в одній, і в другій організації, бо це взаємовиключно. Проте, встановлення асоціації з ЄС і добра співпраця з Росією - це не тільки мислимо, але й бажано.

Читайте також: Кваснєвський і Кокс обговорили з Януковичем і Азаровим справу Тимошенко, - джерело