ua en ru

Квартира за 200 тисяч гривень у столиці: міф чи реальність?

"Комсомолка" розібралася, що відбувається на ринку нерухомості України в розпал кризи.

"Комсомолка" розібралася, що відбувається на ринку нерухомості України в розпал кризи.

Іпотеки немає

Іпотечне кредитування в країні практично зійшло нанівець. Так, частка іпотеки в загальному обсязі угод на первинному ринку столиці за 8 місяців нинішнього року не перевищує 2%. І ця тенденція буде тільки збільшуватися, прогнозують в консалтинговій компанії City Development Solution, адже відсотки по таких позиках зашкалюють.

Щоб хоч якось вижити в умовах вмираючої іпотеки забудовники зазивають потенційних покупців низькими цінами, розстрочками, акціями та подарунками. Однак експерти ринку нерухомості нагадують: низькі ціни таять в собі високі ризики.
У Києві ціни на адекватні пропозиції щодо первинної нерухомості починаються від 10 тис. грн за "квадрат". На сьогоднішній день в столиці є півтора десятка житлових комплексів, які пропонують таку ціну. Однак експерти попереджають: серед них надійних - одиниці. І озвучують мінімальну ціну квадратного метра на ранніх стадіях будівництва у нормальних забудовників: 10-12 тис. грн. До речі, за даними City Development Solution, середня вартість житла на первинному ринку нерухомості Києва в гривні в липні-серпні 2014-го зросла на 6,1-12,5%.

Пам'ятайте про безкоштовний сир!

А як же тоді реклама на бігбордах, якій обвішаний практично весь Київ, обіцяє квартири по 200 тис. грн.? Опитані експерти запевняють, що це нереально.
- Швидше за все це будівництво з високим ступенем ризику, яке забудовник взагалі не збирається завершувати, - зазначила "Комсомольській правді в Україні" столичний ріелтор Марина Скоблева. - І всі ці акції, знижки і подарунки організовуються з однією метою - зібрати гроші з якомога більшого числа людей. Таку фірму легко впізнати за "зговірливості". Тут з вас погодяться взяти мінімальний перший внесок і надати розстрочку не на 1-2 роки, а на п'ять або навіть на сім!
Більш низьку ціну, ніж в середньому по ринку, можуть запропонувати і з інших причин. Це може бути дуже ранній етап будівництва або, наприклад, квартира з невдалим плануванням.

До речі, "зателефонувала за номером телефону, вказаним на бігборді, і переконалася: квартир як таких поки немає. Здати будинок обіцяють в наступному році, але ми-то знаємо: обіцяного три роки чекають!

Квартири в зоні АТО

Загалом, реальність така, що за 200 тис. грн. можна купити квартиру хіба що в зоні АТО (зрозуміло, ми зараз говоримо про великих містах). За даними консалтингової компанії SV Development, у Луганську зараз за однокімнатну квартиру просять близько 10 тис. доларів, в Донецьку - $10-15. Двокімнатну квартиру в Донецьку можна купити за 15-25 тис. В інтернеті - десятки тисяч оголошень, і в кожному третьому - приписка: "Продаж в зв'язку з виїздом. Хороший торг".
Однак місцеві ріелтори кажуть, що торгуватися особливо не з ким: покупців немає. Люди побоюються, що тут ще будуть вестися бойові дії.

При цьому залишається велика проблема біженців-іпотечників. За оцінками Міжнародної федерації нерухомості, тільки в Донецьку, Луганську і Ужгороді проживало близько 100 тис. родин, які на сьогоднішній день не в змозі сплатити кредит.
За матеріалами: "Комсомольська правда в Україні"

Квартира за 200 тисяч гривень у столиці: міф чи реальність?