ua en ru

Kuwait Energy і EWP домовились про спільне дослідження родовищ сланцевого газу в Україні

Кувейтська компанія Kuwait Energy Company і канадська East West Petroleum Corporation домовились про спільне дослідження родовищ сланцевого газу в Україні. Про це йдеться в повідомленні на Торонтській фондової біржі, передає "Комерсант-Україна".
У повідомленні також вказується, що EWP надасть технології розробки родовищ. Втім, на сайті EWP стверджується, що єдиним її проектом на сьогодні є розвідка нафти в Румунії. "У Канаді дійсно видобувають близько 6 млрд кубометрів сланцевого газу на рік, але серед добувачів East West Petroleum немає. Тому своїми технологіями компанія не має", - говорить голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Акції EWP після оголошення виросли на 5,5%.
Це вже не перший випадок прояву інтересу до українських нафтогазових активів з боку західних компаній. Раніше британська Cadogan Petroleum повідомила про покупку канадської Momentum Energy, що володіла ліцензіями на видобуток газу на родовищах у Львівській області. А в червні цього року польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції з придбання 70% українського газодобувача "КУБ-Газ". "Проте жодна з цих компаній не змогла виявити скільки-небудь істотних запасів газу або нафти. Фактично вся їх діяльність поки що обмежується залученням на біржах коштів, які витрачаються на підтримку роботи офісів", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.
В Україні набагато частіше, ніж у країнах Західної Європи, родовища нафти і газу виявляються зовсім безперспективними, говорить аналітик Upeco Олександр Сіренко. Так, у червні минулого року Cadogan Petroleum не змогла знайти нафту і газ на двох площах в Східній Україні і була змушена відмовитися від їх розробки. Експерти вважають видобуток вуглеводнів в Україну високоризикової не тільки через складні геологічні умови. "В Україні дуже заплутане законодавство у сфері надрокористування, що призводить до проблем у багатьох компаній", - говорять в прес-службі "Лукойл". У прес-службі Мінприроди вчора розповіли, що, наприклад, перевірка, проведена Службою безпеки України в січні 2009 року, виявила безліч порушень законодавства з боку СП "Дельта", що керується Cadogan Petroleum. А перевірка міністерства в грудні минулого року виявила аналогічні порушення в діяльності Regal Petroleum. "Ці претензії були зняті на початку листопада, після того як компанії усунули самі явні порушення, але немає ніякої гарантії, що СБУ чи міністерство не пред'являть їх знову. Перевірки проводять кожні півроку. Тому що законодавство про користування надрами залишається незмінним", - говорить член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Пашинський.