ua en ru

Курс долара на наступний рік буде вище, ніж 8,4 грн, - Терьохін

Курс долара на наступний рік буде вище, ніж 8,4 грн. Про це в онлайн-конфренції на сайті РБК-Україна заявив кандидат у депутати ВР від ВО "Батьківщина" по 211 виборчому округу м. Києва Сергій Терьохін.

"Уряд розрахував доходи від імпорту - це ПДВ і різні мита, витрати по експорту - це відшкодування по ПДВ на базі 8,4 грн за долар. Але всі макропоказники говорять, що 8,4 не буде, а буде більше. Є глобальні причини, причини внутрішнього характеру, крім спекулятивних, які впливають на курс", - сказав Терьохін.

Читайте також: Середній курс долара в 2013-2014 рр. не підніметься вище 8,4 грн, - Мінфін

Зокрема, говорячи про стан платіжного балансу, Терьохін зазначив, що імпорт України перевищує експорт на 14 млрд дол. Таким чином, фінансовий рахунок виявляється мінусовим.

"Уряд "поправляє" справи фінансового рахунку, коли в бере в борг. Нещодавно взяли 1 млрд грн під жахливі проценти.... Цей мільярд і те, що уряд бере закордоном, виправляє стан фінансового рахунку платіжного балансу, але все рівно він мінусовий. Тобто, грубо кажучи, до нас приходить менше доларів, ніж є попит на ці долари всередині країни. Я не про готівку кажу, готівка - це інше, я маю на увазі безготівкові кошти. Для фінансування імпорту треба більше доларів, які приходить за рахунок експорту і за рахунок інвестицій. Інвестиції в нас закінчилися після того, як валютний фонд заблокував програму і навряд чи розблокує, бо це вже політична проблема. Проте є валютні резерви, які Національний банк може підтримувати і таким чином впливати на курс долара... Замість того, щоб приводити курс потрошку до торгового балансу, платіжного балансу і зовнішньої кон'юктури, Нацбанк, по політичним причинам, тримає, курс, а потім буде ефект пружини... Альтерантивою стане витрачати валютні резерви", - заявив Терьохін.

Читайте також: Держбюджет-2013: Основні параметри проекту

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, курс гривні, який уряд заклав в проект державного бюджету на 2013 р. в середньому буде 8,11-8,2 за долар.