ua en ru

Кулеба і Лавров завершили переговори: перші подробиці

Кулеба і Лавров завершили переговори: перші подробиці Фото: Дмитро Кулеба та Сергій Лавров (колаж РБК-Україна)

Зустріч міністрів закордонних справ України та РФ Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова у рамках тристороннього саміту за участі голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу завершена. Стали відомі перші подробиці.

Що відомо на цю мить за підсумками переговорів - в матеріалі РБК-Україна.

Перші подробиці

Заяви України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розпочав брифінг за підсумками зустрічі.

Основні заяви

  • Переговори тривати майже півтори години;
  • Я приїхав на зустріч із двома завданнями - організувати гуманітарний коридор та домовитися про 24-годинне перемир'я для вирішення гуманітарних питань.

  • Прогресу з перемир'я немає. Ми порушили питання 24-годинного перемир'я, щоб вирішити найгостріші гуманітарні питання, але не досягли прогресу в цьому, оскільки, як виглядає, в РФ інші люди приймають рішення з цього приводу.

  • Погодилися продовжувати діалог для вирішення гуманіатрних питань, я готовий до нових переговорів у такому форматі, якщо перспективи досягнуть суттєвого прогресу та пошуку рішень.

  • Коли два глави МЗС проводять зустріч, вони за умовчанням мають мандат вирішувати питання миру, безпеки, мандат, наданий ним їхніми лідерами та парламентами. І я готовий продовжувати це, з метою припинення війни в Україні, припинення страждань українських громадян та звільнення українських територій від російських окупантів.

  • Ми не можемо зупинити війну, якщо країна-агресор не хоче цього робити. Сьогодні я почув, що припинення вогню можливе, якщо Україна виконає умови Путіна. Однак Україна не здається. Ми шукатимемо дипломатичні рішення, а поки цього не досягнуто, будемо захищати людей від російської агресії.

  • Лавров порушив тему ядерної безпеки. Я відповів, що до приходу військ РФ з українськими АЕС все було в порядку. Те, що вони кажуть, що в Україні нібито розробляють ядерну зброю - брехня. Найкраще, що Росія може зараз зробити - вивести своїх військових з українських АЕС. Тоді все буде нормально.

  • Сподіваюсь, що такий формат переговорів матиме продовження. Я готовий до нього. Все що нам потрібно це розмова серйозна предметна, коли РФ буде готова до такої розмови, я теж буду готовий її продовжити.

  • Про гарантії безпеки для України: потрібна система, як в НАТО.

Заяви Росії

Глава МЗС Росії Сергій Лавров також розпочав пресбрифінг за підсумками переговорів.

Основні заяви:

  • Переговори з Україною в Білорусії безальтернативні, і виходимо з того, що нинішній контакт не знецінюватиме їх;
  • На інші країни ми нападати не плануємо, ми й "на Україну не нападали".

  • Ми не хочемо мілітаризації України, не хочемо збереження тенденції до побудови в Україні "неонацистської держави".
  • Хочемо, щоб Україна була нейтральною, ми готові обговорювати гарантії безпеки України разом із гарантіями безпеки європейських країн та Росії.
  • Лавров - Кулебі: Росія завжди готова до переговорів на найвищому рівні, якщо "вони матимуть додану вартість".
  • Сподіваюсь, що в майбутньому виникне необхідність зустрічі Путіна та Зеленського, але поки що потрібно провести підготовчу роботу.
    Путін не відмовляється від зустрічі із Зеленським, колись вона може відбутися.
  • Росія не нападала на Україну;

  • Про сьогоднішню зустріч з Кулебою: ніхто не збирався домовлятися про припинення вогню.

  • Країна зробить усе, щоб її економіка не залежала від Заходу. Щоб "ніякий дядько Сем" не міг приймати рішення.

  • Я не вірю і не хочу вірити в те, що може початися ядерна війна.

Кулеба провів зустріч із главою МЗС Туреччини

Перед початком переговорів із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу.

Вперше країни провели переговори на рівні МЗС

Варто зазначити, що сьогодні в турецькій Антальї країни вперше провели переговори через війну РФ проти України на рівні глав МЗС.

До цього ж сторони провели три раунди переговорів на рівні делегацій.

При цьому, як заявляв радник Офісу президента Михайло Подоляк, ані перший, ані другий раунди українсько-російських переговорів не принесли очікуваних результатів. Під час третього ж, за його словами були "невеликі позитивні зрушення щодо покращення логістики гуманітарних коридорів".

Туреччина - приймаюча сторона

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, запропонував провести зустріч глав МЗС України та Росії на полях дипломатичного форуму в Анталії. Він висловив сподівання, що допоможе налагодити контакт між країнами.

Що вимагає Україна

Як напередодні розповіли в МЗС, вимоги української сторони наступні:

  • негайне припинення вогню,
  • покращення гуманітарної ситуації у Маріуполі, Харкові, Сумах, Волновасі та інших українських містах,
  • виведення російських військ з території України.

При цьому Кулеба зазначав що особливих очікувань від переговорів не очікує, але українська сторона буде "витискати по максимуму".

Війна в Україні

24 лютого вранці президент РФ Володимир Путін оголосив про так звану "спецоперацію" на території України. Таким чином, він фактично оголосив війну Україні і разом з тим російські війська почали обстрілювати українські міста і військові об'єкти.

Президент України Володимир Зеленський відразу ввів воєнний стан на території країни, а місцева влада в містах - комендантську годину.

Зазначимо, війна Росії проти України триває 15 день. Всі подробиці російської агресії, ситуація в містах і міжнародна реакція - у текстовому онлайні РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.