ua en ru

Кубів доручив органам виконавчої влади врегулювати ринок лотерей

Кубів доручив органам виконавчої влади врегулювати ринок лотерей Фото: Степан Кубів (РБК-Україна)

Ліцензійні умови для лотерейних операторів розроблені відповідно до Закону "Про державні лотереї в Україні"

Перший віце-прем'єр міністр України Степан Кубів доручив органам виконавчої влади врегулювати ринок лотерей, повідомляють українські ЗМІ з посиланням на повідомлення прес-служби МЕРТ.

Міністерству фінансів і Міністерству юстиції доручено доопрацювати проект ліцензійних умов для лотерей та до 23 лютого узгодити його з Державною регуляторною службою та Антимонопольним комітетом України.

"У разі необхідності провести погоджувальну раду за участю зацікавлених осіб", - повідомляється в протоколі від 16 лютого.

В повідомленні прес-служби також зазначено, що Кубів зобов'язав врегулювати податкові надходження від лотерей в бюджет.

“За даними Мінфіну, за 2017 рік один з операторів зібрав ставок на більш ніж 307 млн гривень, а заплатив податків на 13 млн гривень. Другий оператор зібрав ставок на 0,4 млн гривень, податків не заплатив взагалі. Обидва користуються прогалинами в законі 2012 року і продовжують працювати, навіть незважаючи на санкції Ради національної безпеки і оборони", — наголосив Кубів.

Лідером по сплаті податків серед операторів лотерейного ринку є "Українська національна лотерея"(УНЛ). У 2017 році компанія показала сплату податків до держбюджету на рівні 186 млн гривень.

Як повідомлялося у ЗМІ, вже найближчим часом Кабінет міністрів має намір затвердити ліцензійні умови для учасників лотерейного бізнесу в Україні, які врегулюють ринок і встановлять чіткі правила діяльності. Прийняття постанови щодо ліцензійних умов для учасників лотерейного ринку дозволить запустити процес продажу ліцензій операторів лотерей, що, згідно з планами уряду, принесе державному бюджету близько 2 млрд гривень.

Ліцензійні умови для лотерейних операторів, які має затвердити Кабмін, розроблені відповідно до Закону "Про державні лотереї в Україні".

ЗМІ побачили в діях Антимонопольного комітету, який розкритикував положення закону про державні лотереї, спробу відтягнути прийняття ліцензійних умов урядом. На думку журналістів, це робиться в інтересах російських власників лотерейних компаній МСЛ і "Патріот", які з 2015 року перебувають під санкціями і не мають права на господарську діяльність в Україні.