ua en ru

КСУ скасував обмеження довічних доплат суддям у відставці

КСУ скасував обмеження довічних доплат суддям у відставці Фото: голова КСУ Юрій Баулін зачитав рішення по суддівським пенсіям

Доплати можуть становити понад 10 тис. гривень

Конституційний суд України (КСУ) визнав не відповідними Конституції України (КУ) положення законів, якими передбачено скасування довічних доплат до пенсій суддям, які пішли у відставку, передає кореспондент РБК-Україна.

"На думку КСУ, такими, що не відповідають Конституції України, є положення частини 3 абзаців 1, 2, 4, 5 і 1, 2 речення абзацу 6 частини 5 статті 141 закону № 2453 в редакції закону № 213 може призвести до виникнення прогалин у сфері законодавчого регулювання виплат щомісячного грошового утримання суддів", - оголосив голова КСУ Юрій Баулін.


Відповідне рішення передбачає відновлення доплат до пенсій суддів з 1 червня.

"ВРУ у свій час прибрала додаткові довічні виплати для судді, який йде у відставку, і суддя почав отримувати пенсію на загальних підставах, як кожен український громадянин ... Сьогодні КСУ на звернення ВСУ повернув усім суддям додаткові довічно щомісячні виплати", - заявив журналістам після оприлюднення рішення КСУ народний депутат Леонід Ємець, зазначивши при цьому, що суд також скасував обмеження сум відповідних доплат, тому вони можуть складати понад 10 тисяч гривень.

"Мова йде не про тих суддів, які будуть набрані на нових конкурсах за новим законом - мова йде про тих суддів, які працювали при Януковичі, при Кучмі. Мова йде про тих суддів, які зараз терміново почнуть звільнятися для того, щоб отримати собі ці надвиплати", - додав Ємець.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про судоустрій і статус суддів 2 червня.