ua en ru

КСУ вирішить, чи можна не приймати зміни до Конституції щодо децентралізації на цій сесії Ради

КСУ вирішить, чи можна не приймати зміни до Конституції щодо децентралізації на цій сесії Ради Фото: Верховна Рада України

Автори подання просять визначити його як невідкладне

51 депутат Верховної Ради України просить Конституційний суд розтлумачити положення ст. 155 Основного закону "наступна чергова сесія" для визначення кінцевого строку прийняття змін до Конституції України у частині децентралізації. На сайті КСУ опубліковане відповідне конституційне подання.

Так, відповідно до вказаної статті Основного закону, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений 226 депутатами ВР, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії парламенту за нього проголосувало не менш ніж 300 нардепів.

"Через обмеження в часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного прийняття законопроекту №2217а може скластися ситуація, коли цей законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії. Тому в процесі реалізації вищевказаної норми виникають питання... чи означає це безпосередньо наступну за номером сесію чи будь-яку іншу наступну сесію", - підкреслюється в документі.

Нардепи-автори подання в свою чергу вважають, що "наступну чергову" сесію варто трактувати як будь-яку наступну після тієї, на якій проект змін в Основний закон був попередньо схвалений 226 голосами.

Зазначається, що автори подання просять КСУ визначити його як невідкладне.

Нагадаємо, раніше голова ВРУ Володимир Гройсман зазначав, що консультації щодо змін в Конституцію в частині децентралізації тривають.