ua en ru

КСУ перевірить призначення Луценка генпрокурором на відповідність Конституції

КСУ перевірить призначення Луценка генпрокурором на відповідність Конституції Фото: Юрій Луценко (gp.gov.ua)

Нардепи просять КСУ перевірити поправки до закону про Генпрокуратуру

Конституційний суд України перевірить на відповідність Конституції закон, який дозволив призначити Юрія Луценка генеральним прокурором. Про це йдеться в повідомленні прес-служби КСУ.

Повідомляється, що до КСУ надійшло подання 45 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України" від 12 травня 2016 № 1355-VIII.

Зазначимо, цим актом Верховна рада внесла зміни до законодавства, які дозволили призначити головним прокурором особу без юридичної освіти і досвіду роботи. Закон відразу ж опублікували в спеціальному випуску парламентського "Голосу України". Після цього генеральним прокурором був призначений Юрій Луценко. Президент Петро Порошенко підписав указ про призначення Луценка головою ГПУ прямо в сесійній залі парламенту.

Нагадаємо, 12 травня 2016 відразу після призначення Луценко заявив, що не хоче очолювати ГПУ довше півтора років. Зокрема, тоді він пояснював своє рішення "іншими поглядами на життя".