ua en ru

До КСУ надійшло подання щодо скасування закону про мову

До КСУ надійшло подання щодо скасування закону про мову Фото: Конституційний суд (РБК-Україна)

Автори подання вважають, що закон виключає російську мову з багатьох сфер

До Конституційного суду України надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Про це повідомляється на сайті КСУ.

Подання підписано народними депутатами здебільшого з фракції "Опозиційний блок" в Верховній раді.

Автори подання відзначають, законом "російська мова на законодавчому рівні повністю виключається із трудових відносин, із сфери освіти, сфери науки, сфери культури, сфери телебачення і радіомовлення, сфери друкованих засобів масової інформації, сфери книговидання та книго розповсюдження, сфери користувацьких інтерфейсів комп'ютерних програм та веб-сайтів, сфери публічних заходів, сфери обслуговування споживачів, сфери спорту, сфери телекомунікацій та поштового зв'язку, сфери діловодства, документообігу, листування та інших сфер життя громадян".

У той же час, у поданні зазначається, що "найбільша етнічна меншина в Україні - росіяни, їхня кількість становить 8334,1 тисяч осіб і становить 17,3 відсотка населення України".

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набере чинності 16 липня 2019 року. Проте окремі його норми відстрочені.

Відзначимо, дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг" свідчать, що дві третини громадян України (66%) виступають за те, щоб українська мова була єдиною державною мовою в країні. При цьому 21% респондентів виступають за надання російській державного статусу, ще 11% - за її офіційний статус.