ua en ru

КСУ відкрив провадження щодо закону про е-декларування антикорупційних активістів

КСУ відкрив провадження щодо закону про е-декларування антикорупційних активістів Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Закон про е-декларування активістів можуть визнати неконституційним

Конституційний суд України (КСУ) відкрив провадження щодо оскарження закону, який стосується електронного декларування громадських активістів, які виствітлюють боротьбу з корупцією. Про це повідомила уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, увечері в вівторок, 11 вересня, вона отримала ухвалу Конституційного суду України про відкриття провадження за її поданням. Обмбудсмен сподівається, що е-декларування антикорупційних активістів можуть визнати неконституційним.

"Я вважаю, що оскаржувані норми закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна рада проголосувала ще у березні, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад", - заявила Денісова.

Також омбудсмен додала, що додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям.

КСУ відкрив провадження щодо закону про е-декларування антикорупційних активістів

Нагадаємо, ще у квітні 2018 року комітет Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції рекомендував парламенту ухвалити законопроекти щодо скасувати е-декларування для громадських активістів.