ua en ru

КСУ не дозволив ВР знімати недоторканність з Президента і суддів

Конституційний суд України (КСУ) не дозволив Верховній Раді України (ВР) міняти Конституцію в частині скасування недоторканності Президента і суддів, передає кореспондент РБК-Україна.

КСУ визнав конституційними передбачені законопроектом зміни до статті 80 Конституції, якими з Конституції пропонується вилучити норми про те, що депутатам гарантується недоторканність, і при цьому зберегти положення про депутатський індемнітет - депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у ВР.

Крім того, КСУ визнав неконституційними положення законопроекту, якими зі статті 105 Конституції пропонується вилучити положення про те, що Президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень, а зі статті 126 Конституції - положення про те, що суддям гарантується недоторканність Конституцією та законом.
Рішення КС є остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 20 червня ВР внесла до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду України для отримання висновку опозиційний законопроект № 10530 про внесення зміни до Конституції України щодо зняття недоторканності з нардепів, суддів і Президента.