ua en ru

КСУ не має повноважень давати оцінку Конституції, - Й.Вінський

Лідер партії «Народна влада» Йосип Вінський вважає, що Конституційний суд України (КСУ) не має права вирішувати конституційність закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 р. Про це Й.Вінський заявив у четвер, 23 вересня, коментуючи початок розгляду КСУ даного закону за поданням 252 народних депутататів .
«Він (КСУ) має компетенцію оцінювати закони, акти Президента, постанови Кабміну і так далі», - пояснив Й.Вінський.
За словами політика, КСУ може лише зробити оцінку процедури ухвалення змін до Конституції, але навіть у випадку визнання порушень процедури це жодним чином не означатиме автоматичного скасування політреформи. «КСУ не може міняти Конституцію. Питання внесення змін до Основного закону перебуває в компетенції виключно Верховної Ради», - наголосив лідер «Народної влади».
В той же час, Й.Вінський підкреслив, що оскільки ми живемо за нинішньої редакцією Конституції вже шість років, зі змінами до неї треба бути дуже обережними. «Депутати ВР мають дане законом право звернутися до КСУ. Але нехай КСУ розглядає їхні подання в межах своєї компетенції», - зазначив Й.Вінський.