ua en ru

КСУ позбавив ВРЮ права витребувати матеріали судових справ до прийняття рішення по цих справах по суті

Конституційний суд України (КСУ) позбавив Вищу раду юстиції (ВРЮ) права витребувати матеріали судових справ до прийняття рішення по цих справах по суті Про це заявив народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Власенко, який є одним із 53 нардепів що звернулись до КСУ по даній справі, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Наше подання стосувалося трьох питань. Депутати вважали неконституційним, що ВРЮ отримала право витребувати копії цих справ, які ще не розглянуті судом. У цій частині КСУ визнав наше подання обґрунтованим... відтепер ВРЮ позбавлена права витребувати копії справ, розгляд яких не завершився", - сказав С.Власенко.
"Друге питання, що було поставлено в поданні полягає в тому, що депутати вважають неконституційним те, що рішення ВРЮ оскаржується лише у Вищому адміністративному суді як в суді першої і останньої інстаціі.... Однак КСУ визнав таку норму закону (закону про ВРЮ) конституційною... У даному пункті КСУ обмежив право громадян на апеляцію та касацію... Третє питання, яке розглядав КСУ стосується порушення присяги судді за низкою критеріїв, про які йдеться у даному законі, зокрема порушення моральних засад суспільства, навмисне затягування судового процесу та інші... Судді повинні відповідати за свої некоректні дії перед суспільством, але вони (дії суддів) мають бути чітко регламентовані законодавством", - зазначив С.Власенко.
С.Власенко додав, що в законодавстві чітко не прописано, що є порушення моральних норм, в якому конкретно випадку можна звинуватити суддю у затягуванні процесу. За словами С.Власенка, ці речі суб'єктивно визначає ВРЮ, що може призвести до вибіркового підходу ВРЮ до того чи іншого судді.