ua en ru

У Криму спецслужби тиснуть на татар, аби прийшли на вибори, - Чубаров

У Криму спецслужби тиснуть на татар, аби прийшли на вибори, - Чубаров Фото: Рефат Чубаров (mip.gov.ua)

Зокрема викликають у ФСБ Росії імамів, де чинять на них тиск

Так звана "влада" анексованого Криму для забезпечення покірного приходу кримських татар на дільниці для голосування на російських виборах підключає спецслужби. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає "Голос Америки".

За його словами, проросійська влада Криму різними способами намагається підвищити явку на президентських виборах, в тому числі і з боку кримських татар.

"За даними, які ми отримуємо, окупаційна влада в Криму мобілізує все для того, щоб забезпечити високий рівень явки людей на незаконні вибори. Особлива увага приділяється кримськотатарській частині електорату, і таке відчуття, що в цей раз окупанти хочуть відігратися за тотальну неучасть кримських татар в імітованому "референдумі" 2014 року", - зазначив Чубаров.

Він розповів, що для забезпечення покірного приходу кримських татар на дільниці для голосування підключено навіть спецслужби.

"Влада чинить тиск на всі сегменти кримськотатарського громадського і соціального життя: викликають у ФСБ імамів, деяких із них, тих, хто демонстрував відмінність своєї позиції від позиції духовного управління мусульман Росії, акуратно попереджають, що вони можуть бути відлучені від своїх громад, і їм буде взагалі заборонено займатися релігійним просвітництвом", - заявив Чубаров.

За словами лідера кримських татар, керівництво Кримського індустріально-педагогічного університету здійснювало помітний тиск на студентів, "вдаючись до погроз, що якщо ті не проявлять належну суспільну активність у сенсі голосування на виборах, то їм тоді буде складно далі вчитися".

"Такий же тиск відчувають учителі, які зараз складають списки дітей та їхніх батьків, проводять із ними бесіди. Рекрутують людей для участі у виборах і через кримськотатарських підприємців... Для Путіна і його оточення дуже важливо, щоб у Криму була не просто продемонстрована явка, а така явка, ступінь якої був би набагато вищий, ніж у Росії, в тому числі й серед кримських татар", - вважає Чубаров.

Нагадаємо, раніше Чубаров закликав визнати нелегітимним президента РФ через вибори в окупованому Криму.