ua en ru

У Криму за рік зафіксували майже 300 затримань активістів

У Криму за рік зафіксували майже 300 затримань активістів Фото: Крим після окупації (wikimapia)

На окупованому півострові затримували українських і кримськотатарських активістів

У Криму за 2017 рік зафіксували 286 випадків затримання активістів, з них 248 випадків припадають на кримських татар. Про це на конференції "Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму в 2017" розповів член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день 61 особа утримується під вартою. З них - 38 представники кримськотатарського народу", - повідомив Барієв.

За його словами, за минулий рік 16 осіб були поміщені під варту, 18 активістів загинули, ще 16 осіб пропали безвісти. При цьому він зазначив, що зростає кількість випадків затримання активістів у Криму.

"Після окупації систематичні затримання людей в окупованому Криму стали регулярною практикою. У 2017 році силовики активно затримували стримерів на місцях обшуків, українських і кримськотатарських активістів. За 2017 рік зафіксовано 286 випадків затримання людей, 248 з яких щодо кримських татар", - додав Барієв.

Крім того, він підкреслив, що силовики в Криму регулярно проводять допити активістів.

"Так звані правоохоронні органи Криму регулярно проводять допити кримськотатарських і українських активістів, як правило, після затримань і обшуків, що проходять в жорсткій формі. У 2017 році зафіксовано 340 допитів, 286 - щодо кримських татар", - зазначив Барієв.

Він також додав, що обшуки у активістів набули систематичного характеру.

"Як правило, силовики вриваються в будинки рано вранці, поводять себе грубо і некоректно. Були зафіксовано випадки, коли ламали двері, вікна, надягали наручники на невинних людей під час обшуку. Подібні дії силовиків є грубим порушенням. За 2017 рік проведено 62 обшуки, 61 - в будинках кримських татар ", - сказав Барієв.

Нагадаємо, раніше МЗС України вимагав припинити політичні переслідування в анексованому Криму.