ua en ru

Кримськотатарський канал ATR опинився під загрозою закриття

Єдиний у світі кримськотатарський телевізійний канал ATR опинився під загрозою закриття.

Єдиний у світі кримськотатарський телевізійний канал ATR опинився під загрозою закриття. Про це йдеться в поширеній сьогодні, 8 жовтня, заяві телеканалу, передає кримське видання 15 хвилин.

У заяві наголошується, що останнім часом у Криму спостерігається активна кампанія, спрямована проти ATR. Такий висновок керівництво телеканалу робить на підставі декількох факторів.

Зокрема, 24 вересня керівництво ATR отримало лист від Центру протидії екстремізму, в якому повідомлялося, що телеканал нібито "сприяє формуванню антиросійського громадської думки, навмисно розпалює серед кримських татар недовіру до влади та її дій, що побічно несе загрозу екстремістської діяльності". На цій підставі прозвучало прохання надати всі дозвільні документи, що дають право на здійснення діяльності телеканалу, а також список офіційно працевлаштованих на телеканалі осіб.

Крім того, 30 вересня на прес-конференції в Сімферополі голова Комітету з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій кримського Держради Сергій Шувайников розкритикував журналістів телеканалу ATR, сказавши, що вони "не дуже схвально відгукуються про російський Крим", "шукають скрізь одні недоліки", які підносять жителям Криму і світовій спільноті.

Також 3 жовтня в газеті "Крымские известия" вийшло інтерв'ю заступника голови Громадської палати Олександра Форманчука, який заявив: "... канал ATR свідомо веде таку інформаційну політику, нав'язуючи думку, що Крим увійшов до складу Росії проти волі кримсько-татарського народу. Всі його новинні блоки будуються на підрив авторитету не тільки центральної, але, насамперед, місцевої влади та кримського керівництва. Пора усвідомити, що Російська держава... не терпить свавілля уявної свободи, характерною для України. На материковій Росії подібні дії тут же присікаються... Сподіваюся, це буде робитися, і силові структури ще скажуть своє слово".

У заяві телеканалу зазначається, що аналогічні "сигнали залякування" телеканал ATR отримував і раніше. У зв'язку з усім вищевикладеним ATR заявляє, що телеканал ніколи не займався "пропагандою", "закладанням думок", "нав'язуванням думок", "розпалювання міжнаціональної ворожнечі", "закликами до екстремізму" і так далі.

"Формат ATR - культурно-просвітницькі та інформаційні програми. Мета - розвиток мови і культури кримських татар, формування принципів добросусідства в мультикультурному суспільстві Криму, об'єктивне інформування глядача про події, що відбуваються на півострові і за його межами. Тим не менш, саме така позиція телеканалу зробила його об'єктом "полювання на відьом", і, слідуючи логіці розгортаються навколо ATR подій, можна очікувати, що наступним кроком з боку влади може стати його закриття", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, раніше кримське МВС звинувачувало кримськотатарський телеканал ATR в екстремізмі.