ua en ru

Кримчанина Чирнія у РФ відправили на третю психіатричну експертизу

Кримчанина Чирнія у РФ відправили на третю психіатричну експертизу Фото: Олексій Чирній

Його доставили з колонії в Магадані до Москви

У Росії українського політв’язня Олексія Чирнія тиждень тому доставили з колонії на вже третю психіатричну експертизу до Москви. Про це повідомляє рух "Відкрита Росія" на своєму сайті.

Зазначено, що член Громадської спостережної комісії Москви, російська правозахисниця Зоя Свєтова з’ясувала, що Чирнія, засудженого до семи років колонії суворого режиму, доставили з Магадана, де він відбував покарання, до Інституту імені Сербського в Москві для проведення стаціонарної психіатричної експертизи.

Зокрема Свєтова висловила припущення, що, можливо, метою цієї "спецоперації" є визнати Чирнія неосудним, помилувати і відправити до України для лікування, йдеться в повідомленні.


Повідомляється, що психіатричну експертизу щодо Чирнія проводять уже втретє. Правозахисники вважають, що його психічний розлад міг стати наслідком катувань, яких він міг зазнати під час попереднього слідства.

Як відомо, кримчанин Олексій Чирній є фігурантом "справи Олега Сенцова". Правозахисники називають усіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в’язнями. Чирнія затримали російські силовики у травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили у спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього 9 місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч таки відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури.

Нагадаємо, раніше кримський політв'язень у РФ Геннадій Афанасьєв заявив про спроби нав'язати йому російське громадянство.