ua en ru

КРУ протягом 2010 р. виявила низку порушень у ПАТ "Родовід банк" на 3,8 млрд грн і АБ "Укргазбанк" на 2,3 млрд грн

Контрольно-ревізійна служба України протягом 2010 р. виявила низку порушень у ПАТ "Родовід банк" і АБ "Укргазбанк". Про це на брифінгу заявив заступник голови КРУ Денис Красніков, передає кореспондент РБК-Україна.

Він, зокрема, зазначив, що проведеною протягом червня-вересня 2010 р. перевіркою кредитних операцій АБ "Укргазбанк", встановлено видачу впродовж 2008-2009 рр. 42 кредити без належного аналізу фінансового стану та оцінки кредитоспроможності позичальника.

"В результаті дій чи бездіяльності відповідних посадових осіб банку були отримані збитки, що відображені у фінансовій звітності, на загальну суму 2 млрд 302,2 млн грн. ГоловКРУ надіслало вимоги щодо усунення порушень. За результатами проведеної роботи, банк підготував та направив до суду позовні заяви про стягнення заборгованості. Завдяки проведеній роботі, на початку лютого поточного року, на користь банку було погашено проблемну заборгованість на суму 363,8 млн грн.", - зазначив він.

Д.Красніков також додав, що під час ревізії ПАТ "Родовід банк", у 4 кварталі 2010 р. було встановлено, що в листопаді 2009 р. була погашена заборгованість позичальників шляхом прийняття у власність заставленого майна - земельної ділянки площею 113 га у Києві, оціночною вартістю 3 млрд 770 млн грн.

"Проведеною зустрічною звіркою було виявлено, що земельна ділянка станом на 16 квітня 2010 р., згідно реєстру земельних ділянок, фактично належала позичальнику банку. Таким чином банк безпідставно списав з балансу заборгованість за виданими кредитами та нарахованими процентами на них на суму 3 млрд 534,9 млн грн та додатково перерахував кошти адвокатській компанії за надану правову допомогу на суму 301,6 млн грн. Це призвело до майнової шкоди на загальну суму 3 млрд 836,5 млн грн. На вимогу ГоловКРУ у січні 2011 р. банк усунув порушення, право власності на земельну ділянку переоформлено на банк, на підтвердження чого банк отримав державний акт про право власності на землю", - зазначив він.