ua en ru

Криза в Україні принесе тяжкі наслідки фінансовому та фондовому ринкам РФ, - ЗМІ

Українська криза принесе тяжкі наслідки російському фінансовому та фондовому ринкам.

Українська криза принесе тяжкі наслідки російському фінансовому та фондовому ринкам. Про це пише газета "Ведомости".

Опитані газетою експерти очікують, що сьогодні рубль поб'є відразу два рекорди - 50 руб. за євро та історичний рекорд по долару (36,73 руб. в березні 2009 р.). Якщо сьогодні ситуація не погіршиться порівняно з 2 березня 2014 р., то російський ринок акцій за день втратить 5-7%, а торги рублем відкриються за ціною 37,5-38 крб. за долар, вважає керівник аналітичного управління УК "Уралсиб" Олександр Головцев: "Якщо ж почнеться стрілянина, то буде обвал і котирувань акцій, і рубля".

Реакція ринків буде досить сильною, оскільки українська криза перейшла у зовнішньополітичну площину, говорить незалежний інвестор Михайло Зак, тому у міжнародних інвесторів буде привід почати примусові продажу російських активів як на західних, так і на російських майданчиках. Сьогодні буде досить пристойне падіння, вважає Зак: індикативно це видно з курсів валют на ринку.

За підсумками торгів на Московській біржі 28 лютого 2014 р. долар коштував 35,88 руб., євро - 49,58 руб. До історичного максимуму долара до рубля залишилося 80 коп., до максимуму євро до рубля 50 копійок, і цю дистанцію рубль неодноразово проходив за один-два дні, говорить керуючий партнер PFL Advisors Федір Наумов. Сьогодні політики і ринок будуть обговорювати дозвіл Ради Федерації використовувати війська і загрози санкцій проти Росії і такого фону цілком вистачить, щоб рубль за день пройшов дистанцію у 80 коп., вважає Наумов. У найближчий місяць рубль буде лихоманити, але якщо рішення Росії про використання збройних сил залишиться демонстрацією намірів, то і рубль дешевшати перестане, додає він оптимізму: "Після сьогоднішньої реакції на суботні події в ціну рубля вже буде закладено все, крім відкритого військового протистояння на Україні і відповідних агресивних санкцій від G7". За ціною 110 дол. за барель Brent рівень в 35,86-36,60 руб./дол. виглядає справедливим, додає Наумов.

Сьогодні варто чекати обвалу рубля, оскільки "в п'ятницю фонди шортили у межі валютного коридору, в понеділок їм буде несолодко доведеться відкуповуватися долари", говорить валютний трейдер великого міжнародного банку. За його прогнозом, рубль проб'є 50 руб. за євро і відкриється на рівні 36,2 руб./дол., а Центробанк може зрушити коридор відразу на 15 коп.

Глибину падіння фондового ринку експерти прогнозувати не беруться. Іноземні гроші, які крутяться в російській економіці - це в основному спекулятивні гроші, нагадує власник ГК "Алор" Анатолій Гавриленко, і з-за українського кризи "умовити лякливих інвесторів продовжувати вкладатися в Росію буде дуже складно". Інвестиційна привабливість - це репутація, продовжує Гавриленко: щоб її заробити, потрібні роки, а втратити можна за три секунди. Повернути спекулянтів на російський ринок буде непросто: за ці гроші йде дуже жорстка боротьба, оскільки країн, куди ризиковано вкладати, досить, зазначає він. За оцінкою Мовчана, сьогодні варто чекати "досить великого падіння індексів": "Навряд чи хтось буде підставляти руки і купувати, тому що зрозуміло, що якщо буде військова операція, то ринки підуть ще вниз".

У серпні 2008 р. після початку війни з Грузією індекс РТС впав на 6,51% до 1723 пунктів, ММВБ - на 5,25% до 1360 пунктів. У лідерах падіння виявилися акції нафтогазового і фінансового секторів. Газпром звалився на 7,16%, "Лукойл" - на 7,3%, "Роснєфті" - на 9,87%, Ощадбанк - на 7,78%, ВТБ - на 7,25%.