ua en ru

Криза в Росії і Україні загрожує зупинити зростання економіки в регіоні ЄБРР, - доповідь

Криза в Росії і Україні загрожує сповільнити і навіть зупинити зростання економіки в регіоні Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР)

Криза в Росії і Україні загрожує сповільнити і навіть зупинити зростання економіки в регіоні Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Про це йдеться в доповіді ЄБРР.

"Криза в Росії і Україні серйозно впливає на економіку двох країн і загрожує сповільнити і навіть повністю зупинити економічний підйом в більш великому регіоні ЄБРР", - йдеться в доповіді.

В останньому макроекономічному прогнозі ЄБРР передбачається, що в 2014 р. зростання в перехідному регіоні складе всього лише 1,4 відсотка, що значно менше січневого прогнозу (2,7 відсотка). В 2015 р. можливе помірне покращення - 1,9 відсотка, але цього можна досягти тільки при відсутності ескалації кризи.

Як зазначено в доповіді ЄБРР, негативні побічні явища політичної напруженості досі обмежувалися переважно територією Росії і України, проте вони торкнуться ряд економік Центральної і Південно-Східної Європи.

Зокрема, економічні зв'язки Сербії з Росією можуть сприяти посиленню факторів, що гальмують ріст. Зниження в Росії може вдарити по туризму в Болгарії та Чорногорії. При цьому спад в Росії може обмежити зростання в Центральній Азії, хоча в середньому в цьому регіоні будуть спостерігатися задовільні темпи зростання, зумовлені великими проектами з видобутку корисних копалин, а також в Молдові, Білорусі та деяких країнах Кавказу.

ЄБРР відзначає, що економіка Туреччини показала дещо кращі результати, ніж очікувалося, в 2013 р. З початку поточного року відбулося підвищення процентних ставок у зв'язку з ризиками в Туреччині, що частково обумовлено високою політичною невизначеністю, і, як очікується, підвищення вартості фінансування торкнеться внутрішній попит і зростання. Крім того, події в Україні можуть обмежити попит на експорт і доходи від туризму. В результаті зростання економіки в 2014 р. зараз очікується на рівні 2,5 відсотка, тоді як січневий прогноз передбачав 3,3 відсотка.

Що стосується чотирьох країн Південного і Східного Середземномор'я (ЮВС), які ЄБРР інвестує кошти, то ймовірність впливу російсько-української кризи на них менше, хоча скорочення експорту пшениці та інших зернових з України може збільшити витрати для Єгипту, який є великим імпортером. Разом з тим, ЄБРР відзначає істотний політичний прогрес в Тунісі, що підтримує економічну перспективу.