ua en ru

Криза в єврозоні є основною перешкодою для відновлення світової економіки, - BofA

Інвестори стримали свій оптимізм щодо перспектив економічного зростання: основною перешкодою для відновлення світової економіки називаються бюджетні проблеми європейських країн. Про це свідчить квітневе опитування керуючих активами, проведене Bank of America Merrill Lynch (BofA), пише "Комерсант-Україна".

Якщо в березні число керуючих, які заявили, що проблеми фінансування державних витрат в єврозоні є ключовими ризиками з непередбачуваними наслідками, було лише на третину більше тих, хто так не вважає, то в квітні число песимістів в два рази перевищило число оптимістів.

Зокрема, інвесторів налякала влада Іспанії, яка визнала, що економіка країни зіткнулася з надмірними складнощами, і заявила про необхідність підвищити обсяг запозичень на поточний рік до 86 млрд євро. За даними опитування, 63% респондентів вважають, що Іспанія в 2012 році піднесе світу неприємний сюрприз. Це відбилося на вартості обслуговування іспанського суверенного боргу, яка виросла на 0,4-1,4 п.п., а прибутковість десятирічних паперів у понеділок, 16 квітня, досягла чотиримісячного максимуму в 6% річних.

За словами аналітика "ТКБ Капіталу" Олександра Ковальова, різке зростання доходностей по іспанських облігаціях показав, що ефект від виданих ЄЦБ 1 трлн євро дешевих трирічних кредитів банкам зникає. "... Страхи поглиблення європейської боргової кризи і рецесії в економіці посилюються", - зазначив він.

Побоювання нового витка боргової кризи в Європі змушують інвесторів скорочувати вкладення в ризикові активи, підштовхуючи їх збільшувати грошову подушку: середній рівень готівки в активах в учасників опитування виріс з 4,2% до 4,7%.

При цьому, згідно з опитуванням, число керуючих, у яких вага акцій в портфелях перевищила індикативний рівень, всього на 26% перевищувало число тих, у кого він нижчий. Місяцем раніше перевищення становило 33%.

"Інвестори в цьому місяці налаштовані скоріше нейтрально, тоді як у першому кварталі переважали позитивні настрої і бажання ризикувати. Ми вважаємо, що весь другий квартал для них пройде під знаком обережності", - заявив глава відділу глобальних стратегічних інвестицій BofA Merrill Lynch Global Research Майкл Хартнетт.

Відзначимо, 17 квітня ц.р. Міжнародний валютний фонд (МВФ) підвищив прогноз по зростанню світової економіки на поточний рік на 0,2 п.п. до 3,5%, на 2013 р. - до 4,1%, але попередив, що ризики залишаються і процес відновлення все ще дуже невпевнений.

В той же день президент ЦБ Іспанії Мігель Фернандес Ордоньєс заявив, що країна занурилася в повторну рецесію.