ua en ru

Криза неплатежів на ринку електроенергії: Рада схвалила закон для подолання

Криза неплатежів на ринку електроенергії: Рада схвалила закон для подолання Фото: Рада прийняла закон для подолання кризи неплатежів на ринку е/е (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада схвалила в другому читанні законопроект щодо сертифікації оператора системи передачі. Він необхідний для подолання кризи неплатежів на ринку електроенергії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради.

Йдеться про законопроект №3364-1-д. За нього проголосували 296 парламентаріїв.

Раніше у профільному комітеті підкреслювали важливість приєднання України до європейської енергетичної системи шляхом синхронізації.

Важливою умовою цього є сертифікація НЕК "Укренерго", яку проводить Енергетичне співтовариство. Така сертифікація планується на 2023 рік.

Закон розроблений для сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії відповідно до вимог Третього енергопакету ЄС.

У документі прописано, що оператор системи користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі на праві господарського відання. При цьому зазначене майно залишається у власності держави.

Внесені зміни до Господарського кодексу. Згідно з ними, регулятор під час погодження інвестицій ОСП керується необхідністю забезпечення безпеки передачі електроенергії, операційної безпеки ОЕС України.

Суб'єктом управління об'єктами держвласності, що використовуються при передачі електричної енергії, може бути лише уповноважене Кабінетом міністрів міністерство.

Згідно з законом, повноваження уряду скасовувати акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади повністю чи в окремій частині не поширюється на уповноважених органів управління у процесі здійснення повноважень з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі суб’єкта господарювання, що провадить діяльність з передачі е/е.

Виключно за погодженням з Кабміном приймаються рішення щодо правочинів, наслідком яких може бути припинення права господарського відання на майно, що використовується у процесі провадження діяльності з передачі е/е.