ua en ru

Криза в єврозоні рикошетом вдарила по китайській економіці

Боргова криза в Європі все більше і більше позначається на китайській економіці. Зниження обсягів експорту на європейський ринок, який для Китаю є одним з основних, може вже найближчим часом позначитися на кредитних рейтингах Піднебесної, оскільки наслідки уповільнення зростання економіки вже найближчим часом можуть негативно позначитися на зайнятості. Надалі це також може рикошетом вдарити і по ритейлу, що напевно ускладнить плани китайських властей розвивати внутрішнє споживання.

Експорт в країни єврозони знижується вже два місяці поспіль. Якщо дивитися на загальносвітові показники китайського експорту, то у квітні він зріс на 4,9%. Однак, слід розуміти, що це найбільш слабкі дані з грудня 2009 року, що означає лише одне - економіка Піднебесної знову підійшла до небезпечних рубежів 2008 р. Разом з тим, в Китаї спостерігається зниження інфляції, що відкриває для уряду додаткові можливості для підтримки зростання. Причому власті вчинили досить хитро, позначимо цільовий орієнтир зростання ВВП на 2012 рік в районі 7,5%.

Підсумкові дані мають всі шанси опинитися краще цієї мети, що однозначно буде позитивно сприйнято ринками. У цьому сенсі тут є чому повчитися європейським політикам, які регулярно ставлять собі нездійсненні цілі. Причому, якщо раніше китайська влада вкрай неохоче говорили про стимулювання, то зараз стало відомо, що загальний обсяг програм підтримки може скласти $ 315 млрд, що становить близько половини від розміру вливань грошей в економіку в 2008 році, коли щедрість уряду допомогла пом'якшити наслідки початку світової кризи.

Основний наголос буде робитися на розвиток інфраструктури. Так, вже зараз місцевій владі стали надходити вказівки прискорити початок робіт по ряду великих проектів. Особливу увагу планується приділяти малому бізнесу, який повинен стати новим драйвером для китайського зростання. Не виключено, що свою лепту в спільну справу внесе і китайський центробанк. Ходять чутки, що вже найближчим часом може бути знижена ключова процентна ставка, а також знижені резервні вимоги до банків, що допоможе вивільнити додаткові кошти для кредитування.