ua en ru

Криза в банківському секторі України завершена

Криза в банківському секторі України завершена

11 вересня 2017 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) підвело підсумки свого вісімнадцятого "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів". Підсумки аналізу діяльності українських банків за перше півріччя 2017 року показують, що в банківському секторі вже не просто завершена банківська криза, а відновлений повноцінний ріст.

З 70 банків, за якими постійно спостерігає агентство, негативного чистого процентного доходу за підсумками першого півріччя 2017 року не було ні в кого. Роком раніше чисті процентні збитки 70 банків були зафіксовані у семи. З 70 банків у рейтингу потрапило лише 66, а з цих 66 банків 17 отримали найвищу оцінку, у 15 банків рівень надійності депозитів був визнаний хорошим, і тільки у 34 банків — задовільним.

ТОП-15 банків з найнадійнішими депозитами за підсумками першого кварталу 2017 року:

  1. Райффайзен Банк Аваль
  2. Альфа-Банк
  3. КРЕДОБАНК
  4. УкрСибБанк (BNP Paribas)
  5. ТАСКОМБАНК
  6. Укрсоцбанк
  7. Укргазбанк
  8. ПриватБанк
  9. Банк Форвард
  10. Ощадбанк
  11. Правекс-Банк
  12. Ідея Банк
  13. ОТР Банк
  14. Укрексімбанк
  15. Банк "Глобус"

Як і в рейтингах за підсумками 2016 року і першого кварталу 2017 року, рейтинг за підсумками першого півріччя 2017 року очолив Райффайзен Банк Аваль У першому півріччі 2017 року банк показав чистий прибуток у сумі 2,738 млрд гривень. При цьому кредити і заборгованість клієнтів банку на 01.07.2017 вже перевищували 30 млрд гривень, а активи становили 60,912 млрд гривень.

Другу позицію в рейтингу зайняв Альфа-Банк Україна. Згідно з даними, опублікованими НБУ, Альфа-Банк Україна завершив перше півріччя 2017 року з прибутком в 12,117 млн. грн. Також банк у першому півріччі 2017 року забезпечив приріст власного капіталу на 0,3% і зростання статутного капіталу на 62,06%. Процес збільшення статутного капіталу Альфа-Банком було завершено в січні 2017 року: банк збільшив статутний капітал на 4,7 млрд. грн., що підтверджує наявність дуже високий рівень зовнішньої підтримки з боку його акціонерів. Прибуткова робота банку, підтримка з боку акціонерів, а також вчинені депозитні програми для населення та бізнесу, доповнені електронними каналами доступу і управління рахунками, дали можливість Альфа-Банку Україна зайняти другу позицію в "Рейтингу надійності банківських депозитів".

"Ми задоволені результатами другого півріччя 2016 року та першого півріччя 2017 року. Альфа-Банк Україна показав приріст 5 млрд грн або майже +20% зобов'язань перед клієнтами. Це майже в 2 рази швидше, ніж росли пасиви банківської системи. Рецепт успіху простий і складний одночасно. Ми забезпечуємо клієнту, в першу чергу, комфорт і простоту банківських послуг. У нас досить проста продуктова лінійка, в якій легко орієнтуватися і клієнту, і працівнику, і ефективні процеси обслуговування клієнтів. Наприклад, на те, щоб відкрити депозит і випустити карту наш співробітник витратить всього 15 хвилин. У комбінації з адекватними для ринку депозитними і кредитними ставками і підтвердженої десятиліттями надійністю це і є складові для досягнення успішних результатів, які демонструє банк. Ми також відновили програму Alfa Mobile. У ньому з'явилося кілька важливих нововведень: це деякі функціональні зміни в "Прибутковому сейфі" і революційний онлайн-кредит в три кліка", повідомив директор з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-Банку України Олексій Пузняк, коментуючи підсумки рейтингу.

П'яте місце в рейтингу надійності депозитів зайняв ТАСКОМБАНК. Активна позиція акціонера ТАСКОМБАНКУ Сергія Тігіпка в бізнесі, в роботі з активами проблемних банків і поглинання інших банків позитивно позначилася на показниках роботи ТАСКОМБАНКУ. У першому півріччі 2017 року ТАСКОМБАНК збільшив статутний капітал на 97,4% до 608 млн. грн. За даними НБУ, прибуток ТАСКОМБАНКУ за перше півріччя 2017 року склала 27,524 млн. грн. Більш того, ТАСКОМБАНК один з небагатьох банків, що беруть участь у рейтингу, який за перше півріччя 2017 року зміг наростити чистий процентний дохід на 300,99% до 617,9 млн. грн. Позитивна динаміка прибутку, чистого процентного доходу та впевнені дії акціонера і топ-менеджменту ТАСКОМБАНКУ дозволили йому за підсумками першого півріччя 2017 року увійти до трійки лідерів за приростом депозитів і увійти до ТОП-5 в загальному рейтингу депозитів.

"ТАСКОМБАНК завжди виконує свої зобов'язання перед клієнтами вчасно та в повному обсязі. Завдяки високій довірі з боку вкладників, за підсумками першого півріччя ТАСКОМБАНК зайняв провідні позиції по залученню коштів фізичних осіб: приріст депозитного портфелю з початку року склав 48%. Будучи учасником Фонду гарантування вкладів і попередньо кваліфікованою особою по виведенню з ринку неплатоспроможних банків, ТАСКОМБАНК вже виплатив українським вкладникам більш 532,86 млн. гривень гарантованих сум від ФГВФО, з яких понад 60% були розміщені на його депозитних рахунках. На тлі пожвавлення ринку споживчого кредитування, ТАСКОМБАНК є одним з небагатьох банків, які кредитують населення, де можна оформити кредитну карту з кредитним лімітом до 100 тис. гривень для щоденних розрахунків або кредит готівкою до 300 тис. гривень для більш великих покупок", прокоментував підсумки рейтингу Олексій Беров, заступник голови правління АТ " ТАСКОМБАНК.

як і раніше впевнено в ТОП-10 входить Банк Форвард. У першому півріччі 2017 року банк показав приріст статутного капіталу на 91,08% до 540,752 млн. грн., підтримував хороший рівень адекватності капіталу, а весь кредитний портфель банку сформовано за рахунок кредитів фізичним особам, що дозволяло підтримувати якість кредитного портфеля банку на високому рівні. На думку Агентства, Банк Форвард розробив і пропонує населенню якісні депозитні програми. За словами Костянтина Кошеленко, заступника Голови Правління Forward Bank, "Forward Bank активно розвиває дистанційні канали обслуговування клієнтів, пропонуючи найбільш високі ставки при оформленні депозитів через інтернет. Саме цей канал дозволяє мінімізувати витрати банку, а клієнту отримати більш високий дохід від розміщених коштів. Ми розробили широку лінійку вкладів — від депозиту "Максимум" на термін до 180 днів для тих українців, які воліють високу прибутковість, до продукту "Ощадний рахунок" з вільним доступом до грошей".

Дванадцяту позицію в "Рейтингу надійності банківських депозитів" серед 66-ти банків-учасників рейтингу зайняв Ідея Банк. За даними НБУ, банк закінчив перше півріччя 2017 року з чистим прибутком в 16,219 млн. грн., зміг збільшити власний капітал на 5,7%, а також володів хорошим рівнем зовнішньої підтримки від акціонерів.

І звичайно, всі чотири великих банки з участю держави в капіталі ввійшли в групу з найвищим рейтингом надійності депозитів. Укргазбанк посів 7-ю позицію, ПриватБанк — 8-ю позицію і Ощадбанк — замкнув десятку надійних. Укрексімбанк у рейтингу посів 14-ю позицію і також отримав найвищу оцінку привабливості депозитів. Український уряд показав себе надійним партнером по відношенню до банків з участю держави в капіталі. Протягом 2016-2017 року ці банки своєчасно докапитализировались і пом'якшували наслідки самого жорсткого банківської кризи в Україні за останні 25 років.