ua en ru

Кредитори Греції згодні на 70-відсоткові втрати при обміні грецьких облігацій, - глава Deutsche Bank

Інститут міжнародних фінансів (IIF) заявляє про готовність приватного сектора, чиї інтереси він представляє на переговорах про реструктуризацію грецького держборгу, на 70-процентні втрати при обміні існуючих грецьких держоблігацій на нові папери. "Ми зробили (грецькій владі) дуже вигідну пропозицію, а саме - заявили про готовність змиритися з втратами по грецьких держоблігацій в розмірі майже 70%",- повідомив глава німецького банку Deutsche Bank Йозеф Акерманн, який представляє банківський сектор делегації IIF, передає Reuters з посиланням на німецьку пресу.

Напередодні повідомлялося, що приватні кредитори можуть погодитися на нижчу ставку купона по держоблігаціях Греції при обміні держпаперів країни на нові 30-річні облігації. Мова йде про ставку купона в 3,75%, тоді як раніше приватні кредитори хотіли встановити купон на рівні не нижче 4%. Напередодні в Афінах продовжилися консультації з питання програми PSI (програма участі приватного сектора в скороченні грецького держборгу), де цю ставку купона планувалося узгодити з грецьким урядом.

Раніше цього тижня міністри фінансів країн Євросоюзу відправили пропозицію щодо реструктуризації грецького боргу на переробку. За словами обізнаного джерела, Єврогрупу не влаштувала ставка купона, яку визнали "неприйнятною" і порадили знизити.

Країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 р.домовилися реструктурувати борг Греції, щоб скоротити боргове навантаження країни, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Комерційні інвестори погодилися вибачити Греції 50% основного боргу за облігаціями. Однак до початку 2012 р. Афіни і приватні кредитори не змогли узгодити ключові параметри нових паперів, а саме термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежить масштаб втрат інвесторів внаслідок реструктуризації.

Втрати інвесторів при обміні бондів визначаються виходячи з так званої чистої наведеної вартості (Net Present Value, NPV) нових паперів, яка, в свою чергу, залежить від їх терміну і купонною прибутковістю. Під NPV розуміється оцінка всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.

Раніше сьогодні глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер сказав, що країнам єврозони, можливо, доведеться збільшити фінансову підтримку, що спрямовується на порятунок Греції, якщо Афіни і приватні інвестори виконають свою частину завдання, досягнувши угоди за програмою PSI. За словами глави Єврогрупи, Європейському центральному банку (ЄЦБ) як власнику частини грецьких держоблігацій належить вирішити, яку роль він може зіграти в підтримці Греції.

Офіційні кредитори Греції - держави єврозони, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк - зараз тримають більше третини грецького держборгу. При цьому вони не будуть брати участі в програмі. Тим часом цього тижня глава МВФ Крістін Лагард припустила в бесіді з журналістами в Парижі, що держсектора, включаючи ЄЦБ, можливо, теж доведеться погодитися обміняти грецькі держоблігації на умовах PSI. ЄЦБ, який тримає приблизно 40 млрд євро грецьких бондів, категорично проти участі в схемі скорочення грецької заборгованості.