ua en ru

Кредитний портфель банків у гривні у серпні зріс на 1,7%

Кредитний портфель банків у гривні у серпні зріс на 1,7% Фото: грошова маса зростає (УНІАН)

Також зростання показав депозитний портфель банків в іноземній валюті

У серпні банківська система продовжила нарощувати кредитний портфель у національній валюті - він зріс на 1,7% м/м. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, зростання кредитного портфеля було обумовлене пожвавленням кредитування, як споживчого, так і корпоративного.

Зокрема, залишки за гривневими кредитами, наданими корпоративного сектору, збільшилися на 1,3% м/м, сектора домашніх господарств - на 4,1% м/м

Динаміку заборгованості за кредитами в іноземній валюті в доларовому еквіваленті визначали кошти домашніх господарств, залишки яких продовжували скорочуватися (вони знизилися на 1,3% м/м). Залишки за валютними кредитами, наданими корпоративному сектору, що залишилися на рівні попереднього місяця.

Залишки за депозитами в національній валюті за підсумками серпня зменшилися на 1,6% м/м, насамперед за рахунок скорочення депозитів корпоративного сектору. Останні зменшилися на 2,8% м/м, переважно обумовлено сплатою квартальних податкових та інших платежів у бюджет. Депозити населення в національній валюті скоротилися на 0,5% м/м під впливом сезонних факторів.

Зате депозитний портфель банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) в серпні продовжував зростати (на 1% м/м).

У серпні тривало подальше поступове здешевлення вартості кредитів в національній валюті для населення. За підсумками місяця їх вартість знизилася на 1,3 в. п. порівняно з липнем, з початку року - на 2,3 п.п. В той же час вартість кредитів в національній валюті для бізнесу незначно зросла - на 0,3 в. п., а з початку року - скоротилася на 2 п. п.

Динаміка процентних ставок за новим гривневими депозитами в серпні була різноспрямованою. Вартість банківських депозитних продуктів в національній валюті для населення продовжувала знижуватися - на 0,8 в. п. до 11,4%, за вкладами бізнесу стався незначне зростання - на 0,2 п. п. до 8,2%.

За підсумками серпня 2017 грошова маса скоротилася на 0,9% до 1 104,5 млрд гривень, що було обумовлено зменшенням готівки поза банками та залишків за депозитами.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у I півріччі гривневі кредити банків фізичним особам зросли на 13,4%.