ua en ru

Банки нарощують обсяги кредитування населення

Банки нарощують обсяги кредитування населення Фото: українці стали частіше брати кредити (УНІАН)

Обсяг депозитів фізосіб також продовжує зростати

Українські банки продовжують нарощувати обсяг споживчого кредитування. Про це йдеться в квартальному звіті Національного банку України "огляд банківського ринку".

Так, у I півріччі гривневі кредити банків фізичним особам зросли на 13,4%. Зростання портфеля кредитів фізичним особам свідчить про відновлення інтересу банків до кредитування після тривалої перерви. Роздрібне кредитування продовжить зростати і надалі завдяки підвищенню доходів населення та збереження споживчої впевненості.

Основним лімітуючим фактором для стрімкого відновлення кредитування бізнесу залишається слабка захист прав кредиторів, який викликає високий рівень кредитних ризиків в корпоративному секторі.

Приплив гривневих коштів населення в банки прискорився +9 млрд гривень у I кварталі до +16 млрд гривень у II кварталі. Активно їх залучали державні банки. У той же час обсяг коштів бізнесу зменшився під дією двох причин: конфіскації коштів колишньої влади на рахунках державних банків і виплати дивідендів окремими державними підприємствами. В цілому депозити клієнтів займають 74,3% пасивів банківської системи і залишаються основою її фондування.

Процентні ставки продовжують знижуватися, але меншими темпами, ніж раніше. У II кварталі, згідно українського індексу ставок по депозитах фізичних осіб, відсоток за річними гривневими вкладами населення скоротився на 0,8 в. п. до 15,6% річних. Ставки за доларовими депозитами знизилися до 4% річних.

Як наслідок, дешевшало кредитування бізнесу. Але вартість корпоративних кредитів зменшувалася меншими темпами, ніж депозитні ставки, що створює потенціал для її падіння в подальшому.

Основи для подальшого зниження процентних ставок і забезпечує пом'якшення монетарної політики. Зниження Національним банком ключової ставки з 14% до 12,5% у II кварталі створило передумови для подальшого зниження процентних ставок в економіці. У серпні державні банки знизили ставки за депозитами населення. Приватні банки, ймовірно, також переглянуть свій відсоток у відповідь.

Нагадаємо, обсяг кредитування бізнесу в липні виріс на 1,8.