ua en ru

Майже весь кредитний портфель банків-банкрутів є проблемним, - ФГВФО

Майже весь кредитний портфель банків-банкрутів є проблемним, - ФГВФО Фото: активи, що залишилися збанкрутілих банків майже нічого не варті

Близько 80% активів таких банків існують лише "на папері"

Майже весь кредитний портфель неплатоспроможних банків (90% від загальної суми заборгованості) є проблемним і не обслуговується. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Згідно з даними фонду, менше 5% з числа позичальників продовжують виконувати перед банком свої зобов'язання після визнання його неплатоспроможним.

З чого складається забезпечення таких кредитів

Левова частка кредитів всіх неплатоспроможних банків (на суму близько 180 млрд гривень) видана 600 великим бізнес-групам, половина з яких - пов'язані з банками особи, які не обслуговують свої зобов'язання.

Також важливу роль відіграє той факт, що деякі з позичальників і об'єкти заставного майна розташовані у Криму та зоні проведення АТО. Зокрема, на непідконтрольній Україні території знаходяться банківські активи на понад 50 млрд гривень.

Крім того, банки при видачі кредитів не гребували брати в якості застави "сміттєві" цінні папери. Станом на сьогодні, понад 10% (37 млрд гривень) всіх активів збанкрутілих банків складають саме такі кредити.

Майже весь кредитний портфель банків-банкрутів є проблемним, - ФГВФОФото:велика частина активів складається з кредитів

Якість активів: а чи варті вони чогось?

Окремо варто згадати і якість самих активів неплатоспроможних банків. Так, 80% активів таких банків - це кредити. Основними характеристиками, що впливають на їх ринкову вартість,є:

- наявність застави та її вартість, історія обслуговування кредитів;

- статус позичальника (чи не банкрут, у тому числі фіктивний);

- стан претензійно-позовної роботи;

- фінансовий стан позичальників тощо.

За результатами оцінювання незалежними оцінювачами, активи 70 ліквідованих банків, за якими сформовано ліквідаційну масу, стоять всього 94 млрд гривень, у той час як, за фінансовими документами фінустанов їх вартість перевищила 418 млрд гривень.

Такі цифри пояснюються тим, що у процесі оцінки беруться до уваги, насамперед, якість і актуальна ринкова вартість забезпечення за кредитами, а не цифри, зафіксовані у бухгалтерських документах банків.

Майже весь кредитний портфель банків-банкрутів є проблемним, - ФГВФОФото: понад 80% активів - фіктивні

Нагадаємо, раніше ФГВФО повідомляв про те, що перед банкрутством банку Михайлівський вивели практично всі ліквідні активи.