ua en ru

Кредитні рейтинги банків Італії та Іспанії знижені

Два міжнародні рейтингові агентства - Standard & Poor's (S&P) і Fitch Ratings - знизили кредитні рейтинги найбільших іспанських банків на тлі погіршення стану іспанської економіки, передає ВВС.
Так, S&P знизило рейтинги десяти банків, включаючи два найбільші банки країни - Santander і BBVA. Аналітики агентства пояснюють своє рішення "погіршенням макроекономічного та фінансового середовища в Іспанії в короткостроковій перспективі, зокрема уповільненням економічного зростання, складною ситуацією на ринку нерухомості і нестабільністю на ринках цінних паперів".
На думку експертів S&P, іспанські банки продовжать відчувати негативний вплив економічного дисбалансу як мінімум протягом наступних півтора років.
Тим часом, агентство Fitch знизило рейтинги шести іспанських банків: так, рейтинги Banco Santander і Banco Bilbao Vizcaya Argentaria були знижені на один щабель - з АА до АА-.
На цей крок аналітиків агентства підштовхнув високий показник дефіциту бюджету Іспанії, а також нестабільний хід відновлення економіки, що зробило країну "особливо вразливою" для зовнішніх потрясінь.
Крім усього іншого, Fitch знизило рейтинги провідних банків Італії, включаючи один з найбільших банків країни Intesa Sanpaolo. Крім того, Fitch поставило на перегляд рейтинг UniCredit.
Нагадаємо, тижнем раніше міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги великих італійських банків слідом за рішенням про зниження довгострокового суверенного рейтингу країни з рівня Аа2 до А2. Тоді були знижені довгострокові рейтинги за борговими зобов'язаннями і за депозитами таких великих фінансових організацій, як, наприклад, UniCredit (з Аа3 до А2) та Intesa Sanpaolo (аналогічно з Аа3 до А2).