ua en ru

Кредитні організації США страждають від надлишків готівки, - експерти

Кредитні організації США страждають від надлишків готівки, що скупчилися на депозитних рахунках. На тлі нинішніх несприятливих умов для розширення власних кредитних портфелів надлишок готівки знижує маржинальність бізнесу, змушуючи шукати альтернативні способи отримання прибутку. Найближчим часом ситуація навряд чи зміниться на краще, попереджають експерти, пише РБК Daily.

Згідно з даними Market Rates Insight, до кінця минулого року на депозитах місцевих фінансових інститутів було накопичено рекордні 10,6 трлн дол, при цьому співвідношення виданих в кредит коштів та залучених скоротилося до мінімальних значень з часів минулої кризи. Традиційно банкіри намагаються зберегти це співвідношення на рівні 100%, однак за останні роки частка кредитів впала з 95% (від об'єму депозитів) в 2007 р. всього лише до 72% зараз. З 2008 р. обсяг виданих кредитів в США скоротився на 5,3%, до 7,58 трлн дол., стверджують дані SNL, а кошти на депозитах лише зростали.

Подібне переважання депозитів над виданими кредитами негативно позначається на прибутку банків, знижуючи їх чисту процентну маржу. Скорочення цього показника в порівнянні з торішніми результатами зафіксували майже всі найбільші банки Америки. Приміром, найбільший за капіталізацією банк Wells Fargo в третьому кварталі відзвітував про зниження чистої процентної маржі з 3,84 до 3,66%, а JP Morgan Chase - з 2,65 до 2,4%.

При цьому банки примудряються публікувати рекордні фінансові результати власної діяльності: за третій квартал їх сукупний чистий прибуток склала рекордні за останні шість років 37,6 млрд дол. Однак зростання показників тут обумовлений підвищенням різних банківських комісій і розпродажем активів, а не процентною прибутком. В умовах зростаючих витрат це може призвести до різкого скорочення прибутку в самий найближчий час. Більш того, недавня виплата банками майже 20 млрд дол. за іпотечні гріхи під час кризи явно не поліпшить їх результати. "Інвестори будуть дуже уважно стежити за маржинального бізнесу, приділяючи таким питанням особливу увагу через непростої економічної ситуації", - впевнений аналітик Sandler O'Neill + Partners Скотт Сіферс.

Як вважають експерти, чекати швидкого збільшення чистої процентної маржі банків не доводиться: низькі темпи економічного зростання, слабкий попит на позикові кошти і падаючі прибутковості Treasuries не дозволять банкам заробляти, як раніше. "Очікується, що ФРС буде тримати ставки на незмінному рівні до середини 2015 р., тому багато банків продовжать відчувати проблеми з процентними доходами в цьому і наступному році", - вважає аналітик JP Morgan Вівек Джунеха.

Читайте також: Morgan Stanley опублікував список можливих ринкових "сюрпризів" 2013 року