ua en ru

Кредитна заборгованість підконтрольних екс-президенту VAB-банку фірм перевищує 2 млрд гривень

Кредитна заборгованість підконтрольних екс-президенту VAB-банку фірм перевищує 2 млрд гривень Фото: борги перед VAB банком перевищують 2 млрд гривень (wikimedia.org)

Багато боржників вже ліквідовані

Заборгованість фірм, підконтрольних і пов'язаних з міноритарним акціонером і екс-президентом "VAB банку" Сергієм Максимовим, за виданими банком кредитами на сьогодні становить понад 2 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.

Як повідомляється, зазначені фірми протягом 2004-2009 років уклали з банком понад 25 кредитних договорів, в заставу за яким було передано низколиквидное майно, а саме, майнові права на грошові кошти та продукція. При цьому, останній платіж в рахунок обслуговування цих фірм було здійснено п'ять років тому, а велика частина рахунків не обслуговувалася більше 8 років.

Крім того, переважна більшість позичальників-юридичних осіб почали процедуру банкрутства, а деякі з них вже ліквідовано. Варто відзначити, що инциаторами банкрутства були інші пов'язані з екс-керівником банку особи. Таким чином, можна з упевненістю стверджувати, що боржники всіма способами прагнуть уникнути виконання своїх кредитних зобов'язань.

Проти Маскимова порушено кримінальну справу, йому повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід. Однак у зв'язку з тим, що встановити його мфсцезнаходження не є можливим, екс-президент банку оголошений у міжнародний розшук.

За станом на початок року, фондом забезпечено 7,2 млрд гривень для виплати гарантованих відшкодувань вкладникам банку.

Нагадаємо, раніше ФГВФО з'ясував, що дії керівництва, наглядової ради та власників неплатоспроможного банку "Хрещатик" призвели до 2,5 млрд гривень збитку фінустанови.