ua en ru

"Креатив" заявляє про розслідування кримінальної справи по доведенню компанії до банкрутства

Головне слідче управління Національної поліції в Києві розслідує кримінальну справу про доведення до банкрутства ПРАТ "Креатив". Кримінальне провадження № 12016100010005194 відкрито за заявою генерального директора ПРАТ "Креатив" Н.Чонбашева, повідомили "РБК-Україна" в прес-службі "Креативу".

Зазначимо, раніше в ЗМІ повідомлялося, що у відношенні ПРАТ "Креатив" була розпочата процедура банкрутства. Так, 6 червня 2016 року Господарський суд Києва відкрив відповідне провадження.


Чинне керівництво "Креативу" звинувачує колишніх акціонерів і керівників компанії в доведенні до банкрутства. До серпня минулого року група "Креатив" належала народному депутату Станіславу Березкіну, який заснував компанію і був її мажоритарним акціонером. Міноритарним акціонером був топ-менеджер групи Юрій Давидов. За даними прес-служби, в серпні 2015 року Березкін і Давидов продали свої акції Артуру Гранцу і Рисбеку Токтомушеву.

Як наголошується, в своїй заяві в поліцію нове керівництво "Креативу" посилається на звіти авторитетних аудиторів, які вказують на те, що "компанія стала фактично неплатоспроможною ще в 2014 році, тобто задовго до продажу". Колишні акціонери з допомогою фальсифікацій фінансовій звітності протягом тривалого часу приховували банкрутний стан компанії, зазначає прес-служба. Неплатоспроможний стан приховувався перед банками і перед потенційними покупцями, а вже після покупки компанії нові власники виявили, що на момент угоди, реальна вартість компанії була негативною, з дефіцитом капіталу в 6 млрд гривень, заявили у компанії.

Наголошується, що звернення в поліцію побудовано на статті 219 Кримінального кодексу України "Доведення до банкрутства". Управляючий акціонер Рисбек Токтомушев стверджує, що колишнє керівництво групи "Креатив" з допомогою тотальної фальсифікації фінансової звітності отримувало в банках набагато більше кредитних ресурсів, ніж компанія була реально в змозі коли-небудь повернути. Він також вважає, що колишні власники вивели з компанії і надали істотну частину кредитних ресурсів банків. На його думку, мова йде про десятки мільйонів доларів США.

"Так, ми купували компанію з боргами. Але нашою метою не було придбати компанію з багажем бухгалтерського шахрайства. Так само як не було нашою метою придбати компанію з історією незаконного присвоєння кредитних ресурсів банків, у тому числі державних. Про це ми не домовлялися", - говорить Токтомушев.

Юристи "Креативу" впевнені, що "фальсифікація фінансової звітності та присвоєння кредитних ресурсів банків довели ПРАТ "Креатив" до банкрутства, і що відповідальні в цьому колишні власники і менеджмент компанії".

"З великим жалем ми усвідомили, що купили кредитну піраміду. Проблема в тому, що реструктуризувати борги кредитної піраміди практично нереально і з економічної, і з юридичної точок зору", - прокоментував Рисбек Токтомушев.

Як повідомляється, до продажу новим власникам в серпні 2015 року, агрохолдинг "Креатив" вважався однією з успішних агропромислових груп і входив в еліту виробників соняшникової олії. Група "Креатив" також виробляла соєву олію, жири, маргарин і спреди.

Крім того, в холдинг входили підприємства по виробництву сільськогосподарської продукції, свиней, качок. У серпні Станіслав Березкін продав Артуру Гранцу і Рисбеку Токтомушеву олійноекстракційний і жировий бізнес. Березкін залишив собі виробництво соєвої олії, сільськогосподарське виробництво, свинарство і розведення качок. За даними прес-служби, на момент продажу загальна сума заборгованості групи перед українськими і іноземними банками досягала 635 млн доларів США.

Нові власники "Креативу" намагалися реструктуризувати борги перед банками. Проте українські та іноземні банки почали активно стягувати заборгованість і заставне майно. Дочірній банк ВТБ провів ряд успішних судових процесів проти ПРАТ "Креатив", отримавши у червні 2016 року рішення на 380 млн гривень. За даними прес-служби, "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" також отримали ряд судових рішень на свою користь по стягненню заборгованості з ПРАТ "Креатив".