ua en ru

Червоний Хрест поки не отримав від РФ список гуманітарної допомоги для України

Червоний Хрест досі не отримали від Російської Федерації список спрямованих гуманітарних вантажів.

Червоний Хрест досі не отримали від Російської Федерації список спрямованих гуманітарних вантажів. Про це Deutsche Welle повідомив представник Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Андре Льорш.

"Було досягнуто принципової згоди усіх сторін з тим, що Росія за підтримки Червоного Хреста доставить гуманітарну допомогу в Україну. Сторони прийшли до висновку, що гуманітарна допомога повинна бути передана МКЧХ з тим, щоб наші співробітники займалися її розподілом. Після цього ми спробували отримати від російського уряду конкретний список того, що він надає як гуманітарну допомогу, будь то медикаменти, продукти харчування чи інші речі. Однак досі ми цього списку не отримали", - заявив Льорш.

Тому, за його словами, організацію так здивувала звістка про те, що з Росії все-таки спрямована колона гуманітарної допомоги.

"Ці повідомлення нас остаточно заплутало: тепер ми повинні самі розібратися в тому, що відбувається. Зараз надходить така кількість різної інформації, в тому числі і з російських ЗМІ, що нам важко все це привести до спільного знаменника", - повідомив представник Червоного Хреста.

Водночас, за словами Льорша, сьогодні вранці відбулася телефонна розмова президента МКЧХ з Президентом України Петром Порошенком, і організація знаходиться в постійному контакті з українськими відомствами.

При цьому він нагадав, що основною умовою для співпраці МКЧХ з місією поставок гуманітарної допомоги з Росії є передача предметів організації допомоги для перевірки.

"У даному випадку передача повинна здійснюватися в офіційній точці на українському кордоні. Суть в тому, що ми самі визначаємо, кому необхідна допомога, самі її розподіляємо, зберігаємо незалежність і працюємо у відповідності з прийнятими у нас критеріями", - додав Льорш.

Нагадаємо, 12 серпня вранці автоколона із 280 вантажівок з гуманітарною допомогою вирушила з підмосковного Наро-Фомінська в напрямку сходу України, повідомили в адміністрації Московської області. "Автоколона доставить жителям східної України близько 2 тис. тонн гуманітарних вантажів, зібраних москвичами і жителями Московської області", - йшлося в повідомленні. За інформацією російських властей, вантажівки мають доставити нужденним в Україні продовольство, медикаменти, питну воду, спальні мішки і електростанції.