ua en ru

Як красиво брешуть - ворогу не побажаєш

Найбільш обережні інвестори можуть зафіксувати близько 1,2455 частину прибутку з коротких позицій у євро, відкритим на 1,248 долара і вище. Але бай-стопи можливі близько 1,2512 з тейк-профіту близько 1,2545, які будуть поступово відходити до 1,258. Ми підтверджуємо прогноз падіння євро до 1,242 протягом тижня і радимо залишилися поза ринку інвесторам обміркувати селл-стопи на "красивому" рівні 1,2444 (три четвірки) з метою 1,241.

Фондовий ринок вчора виріс на хвилі агресивної пропаганди в найбільш популярних засобах масової інформації, що розповідають про капітуляцію грецького соціалізму, але зростання швидко видихався, тому що інвестори більше нікому не вірять.

У світових засобах масової інформації повідомляється про те, що греки хочуть залишитися в єврозоні і голосують за нових демократів. У той же час у грецькій пресі відзначається розподіл голосів порівну між Сиризой і новими демократами, а деякі і зовсім віддають повну перемогу Сиризе. Але спокуса говорити тільки про перемогу нових демократів настільки великий, що призводить до порушень журналістської етики.

Цілком можливо, що повна перемога однієї з партій з великою перевагою - це помилка вибірки. Але якщо всі результати опитувань будуть вказувати на перемогу нових демократів, то в суспільній свідомості спрацює логіка приєднання до переможця, і потрібні результати голосування будуть практично забезпечені.

У класичної демократії кожен має свою думку, але ніхто не забороняє редактору брати до друку один коментар і не брати інший. Великі інвестори цураються прихильників соціалізму, хочуть визначеності і не бажають розпаду єврозони. Якщо для цього треба налаштувати громадську думку певним чином, то мета виправдовує засоби. Можна бути впевненим, що буде замовлено стільки соціологічних досліджень, скільки потрібно для того, щоб нові демократи лідирували за підсумками більшості опитувань.

Згадаймо, як Греція в березні приваблювала інвесторів до невигідного для них обміну старих облігацій на нові. За ніч до операції по обміну боргів міжнародний інститут фінансів представив результати опитування, за яким брати участь у рефінансуванні відповідно лише тридцять дев'ять відсотків власників держоблігацій. Але всю ніч світові засоби масової інформації передавали коментарі про те, що готовий на це близько 85% інвесторів, і дуже ретельно відстежували поступове зростання числа учасників процедури. По мірі наближення цього показника до п'ятдесяти відсоткам, не визначилися інвестори теж стали купувати грецькі борги. Ретельна інформаційна політика Греції дає дуже хороші результати: тридцять дев'ять відсотків стали вісімдесятьма п'ятьма за одну ніч.

Якщо це брехня, вона просто відкладає кінець, по крайней мере, до тих пір, поки фінансове співтовариство не виробило схему безболісного виходу Греції із зони євро. На жаль, доводиться визнати, що в даному випадку відкрите суспільство та класична демократія в Греції вміло маніпулюють свідомістю, використовуючи свободу ринку. Опитування, в яких респонденти висловилися за нових демократів, потрапляють в світові ЗМІ, а соціологічні дослідження, за результатами яких більшість голосів у Сіріза, проходять повз. Поки що це - брехня на благо, але деякі так красиво брешуть, що можуть повністю втратити довіру. Останні опитування громадської думки показують, що збереження зони євро більше не є об'єднує європейців цінністю.

Аналітика підготовлена компанією Альпарі