ua en ru

У Кракові відбулася ексгумація тіл Качинських

У Кракові відбулася ексгумація тіл Качинських Фото: Лех та Марія Качинські загинули 10 квітня 2010 року під Смоленськом

Упродовж близько чотирьох днів тіла загиблого президента Польщі та його дружини досліджуватиме міжнародна команда судмедекспертів

У Кракові (Польща) ввечері у понеділок, 14 листопада, пройшла ексгумація тіл колишнього президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії, які загинули у результаті катастрофи літака під Смоленськом у 2010 році. Про це повідомила DW.

Як зазначає видання, подружжя Качинських стало першими жертвами авіакатастрофи під Смоленськом, чиї тіла буде ексгумовано з метою слідства.

Упродовж близько чотирьох днів тіла досліджуватиме міжнародна команда судмедекспертів.

Брат-близнюк Качинського Ярослав, який очолює партію влади "Право і справедливість", дав згоду на ексгумацію майже місяць тому.

Решту жертв - 81 особу - також мають ексгумувати.

Впродовж близько року експерти будуть аналізувати ДНК загиблих на предмет наявності слідів вибухових речовин, які могли стати причиною катастрофи 2010 року.

Як повідомляло "Польське радіо", ексгумація тіл Леха і Марії Качинських мала розпочатися о 18:00, після того як Вавельський замок, де вони поховані, залишать туристи.

Під час вилучення останків була присутня група прокурорів, співробітники поліції і сім'я загиблих.

Зазначимо, 10 квітня 2010 року польська делегація, що подорожувала літаком, мала відвідати церемонію в Катині, де в 1940 році радянські спецслужби вбили тисячі польських офіцерів. Внаслідок катастрофи поблизу смоленського аеропорту загинули всі пасажири літака з Польщі.

Нагадаємо, раніше Національна прокуратура Польщі продовжила до 31 грудня 2017 року термін слідства у справі авіакатастрофи під Смоленськом, в якій загинув президент країни Лех Качинський.