ua en ru

КПУ дуже грамотно використовує своє становище "золотої акції" у Верховній Раді, - політолог

Фракція КПУ дуже грамотно використовує своє становище "золотої акції" у Верховній Раді, відмовляючись від голосування до моменту винесення до парламенту законопроектів про скасування пенсійної реформи. Таку думку висловив директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін, коментуючи ситуацію, що склалася у Верховній Раді.

"Без підтримки КПУ парламент не може прийняти жодного важливого рішення, крім зовсім технічних, начебто проведення дострокових виборів в Бердичеві, або тих, які продиктовані Єврокомісією", - пояснив Стоякін.

На його думку, "досвід показує, що опозиція в більшості випадків у нас діє так само, як влада, незалежно від того, хто влада, а хто опозиція".

"Однак, опозиція ніколи не голосує за пропозиції влади. Спочатку Тимошенко запросила МВФ, а Партія регіонів її критикувала. Потім Партія регіонів запросила МВФ, а Тимошенко їх критикувала. Влада і опозиція змінюються місцями, а Україна продовжує кланятися МВФ", - сказав політолог.

Таким чином, комуністи показують новий формат роботи фракції меншості в парламенті.

"Опозиція блокує роботу парламенту фізично, наштовхуючись на звинувачення в порушенні регламенту. Влада намагається впливати на парламентарів через суди і прокуратуру, що ще гірше. А комуністи ставлять у смішне становище і владу, і опозицію, не порушуючи норм регламенту", - зазначив директор ЦПМ .

В результаті становища, що склалося, опозиції доведеться або голосувати разом із владою, показавши на практиці, що її обіцянки не варті паперу, на якому вони написані, або ж піти назустріч КПУ і проголосувати за скасування пенсійної і медичної реформ.

Політолог вважає, що розповіді про те, що комуністи, мовляв, партнери влади, "колективні тушки", і вони спеціально блокують голосування з виборів у Києві, ніяк цю дилему не вирішують - навіть не проголосувавши за ці вибори, комуністи зможуть донести киянам свою позицію і запитати - "а чи мають моральне право боротися за владу люди, які не бажають вирішувати проблеми, що цікавлять більшу частину населення країни?".

Влада ж залишається тільки блокувати КПУ в медіа, підтвердженням чого є нещодавній казус з відмовою Шустера від запрошення комуністів, вважає експерт.

"Тут КПУ самий час вимагати надати можливість пояснити свою позицію й голосувати за їхні законопроекти", - підсумував Стоякін.