ua en ru

КПУ звинуватила Петренко в тиску на суд

Комуністична партія України направила до Генеральної прокуратури заяву лідера КПУ Петра Симоненка про кримінальне правопорушення у зв'язку із заявою міністра юстиції Павла Петренко. Про це повідомляє прес-служба КПУ.

"Під час брифінгу 5 вересня 2014 р. міністр юстиції України відкрито заявив про свій намір застосувати незаконний тиск на Окружний адміністративний суд м. Києва, який здійснює розгляд адміністративної справи про заборону діяльності Комуністичної партії України, оскільки нібито вбачає в діях суду необґрунтоване затягування процесу", - йдеться в повідомленні прес-служби КПУ.

"Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура подали достатньо доказів для того, щоб провести слухання справи по суті. Якщо слухання буде затягуватися, ми будемо ставити питання про відвід суддів і заміні складу суду", - сказав Петренко

У заяві про кримінальне правопорушення, направленому в ГПУ, Петро Симоненко зазначив, що "цей виступ міністра юстиції України Павла Петренко грубо порушує норми міжнародного права, так і приписи чинного законодавства України, що являє собою пряме втручання в діяльність суду і є формою тиску на суд з метою якнайшвидшого ухвалення незаконного і необґрунтованого рішення на користь міністерства юстиції України".

У КПУ також зазначили, що погрожуючи змінити склад суду, міністр юстиції порушив базові принципи міжнародного права щодо незалежності суддів і заборону втручання в їх професійну діяльність, викладені в Конвенції про захист прав людини і основних свобод, Європейської хартії про закон "Про статус суддів", Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 29 листопада 1985 р.

Приписи чинного законодавства України в доповнення до міжнародного права підкріплюють положення про незалежність суддів у здійсненні ними їх професійних обов'язків, є безпосередній гарантією прийняття законних і правосудних рішень судами України.

Резюмуючи, Симоненко підкреслив у заяві, направленій у ГПУ, що просить відкрити на підставі цієї заяви кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 376 КК України та почати досудове розслідування по справі, вирішити питання про притягнення до кримінальної відповідальності міністра юстиції України Петренка Павла Дмитровича за ознаками злочину, передбаченого ст. 376 КК України.