ua en ru

КПУ маніпулює питанням референдуму, - експерт

Заборона Окружного адмінсуду Києва комуністам проводити збори щодо проведення референдуму про вступ України в Митний союз - це перемога здорового глузду. Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Маніпулювати референдумом легко. Але набагато важче потім суспільству розплутувати в умовах фактичного розколу українського суспільства - прихильників і противників асоціацію з ЄС або перебуванням в Митному союзі. Соціологія показує невелика перевага на користь прихильників євроінтеграції. Інша частина не погодиться зі своєю поразкою, тому що це мільйони людей. Це небезпечна сірник, яку підносять нам", - зазначив він.

За словами політолога, ініціатор референдуму Петро Симоненко маніпулює питанням референдуму і прагне розколоти Україну.

"Ці пристрасті підігрівають з російської сторони. Хочуть посіяти паніку і хаос в головах людей. Подивіться на заяви Путіна, який розповідає про щастя, яке подарував Україні Радянський Союз. Ми розуміємо до чого це йдеться. Референдум в нинішніх умовах - це політична гра. Це тільки посилить напругу і тиску Російської Федерації на Україну. Адже вона хоче перешкодити нам на шляху європейського розвитку", - зазначив Карасьов.
Він вважає, що заяви про референдум з вуст лідера Компартії - це його президентська кампанія.

"Це старт його кампанії. Він оголосив свій головний меседж - за Митний Союз. Його позиція зрозуміла. Хоча комуністи дуже рано починають грати в президентські вибори. Краще б з цією темою виступили в наступному році, тому що людям набридне слухати про це", - додав він.

Карасьов вважає, що якщо комуністи все-таки 8 вересня зберуться на збори і почнуть підготовку до референдуму, то цим повинні зайнятися органи юстиції.

Нагадаємо, 2 вересня Окружний адмінсуд заборонив Компартії організовувати і проводити зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу (приєднання) України до Митного союзу. Позовну заяву подала Європейська партія нардепа від "Батьківщини " Миколи Катеринчука.